woensdag, 17. juni 2015 - 9:34 Update: 17-06-2015 14:37

Nederlanders eten veel minder vlees

vlees
Foto: fbf archief
Den Haag

Steeds meer mensen geven aan flexitarisch te eten: ze eten één of meerdere keren per week geen vlees.

Steeds meer mensen geven aan flexitarisch te eten: 55% van de Nederlanders eet 3 dagen per week of vaker geen vlees bij de warme maaltijd of tussendoor. Ze kiezen voor alternatieven als vis, ei, champignons of peulvruchten. Daarnaast blijken duurzame en gezonde voedselkeuzes vaak samen te gaan. De helft van de Nederlanders  maakt zich zorgen dat gezond eten in de toekomst te duur wordt en ruim een kwart vraagt zich af of er in de toekomst nog voldoende eten is.

Dat zijn enkele opvallende conclusies uit nieuw onderzoek van Motivaction, uitgevoerd in opdracht van het Voedingscentrum. 

Hét Nederlands eetpatroon bestaat niet

“De uitkomsten laten zien dat er nauwelijks meer een ‘gemiddeld’ eetpatroon voor Nederland bestaat. Wat men eet en drinkt en hoe men denkt over duurzaam eten, voedselverspilling en de toekomst blijkt sterk samen te hangen met het sociale milieu”, zegt dr. ir. Gerda Feunekes, directeur van het Voedingscentrum.

Zo eten ‘Traditionele burgers’ (13% van de bevolking) vaker dagelijks fruit dan mensen uit andere sociale milieus  en eten zij vaak duurzaam, omdat ze zuinig in het leven staan. Zij verspillen bijna de helft minder dan gemiddeld. ‘Kosmopolieten’ (‘open en kritische wereldburgers’) en ‘Postmaterialisten’ (‘maatschappijkritische idealisten’) eten juist meer groente dan gemiddeld en staan vaker open voor alternatieve vleesvervangers als zeewier, algen, insecten en kweekvlees. ‘Gemaksgeoriënteerden’ eten relatief weinig groente en vaker dan gemiddeld dagelijks meerdere handjes chips. 22% van de Nederlanders valt in de categorie ‘Moderne burgerij’; zij eten relatief meer aardappel, iets minder groente en fruit en laten het vlees minder vaak weg bij de avondmaaltijd. De prijs van het eten is voor hen belangrijker dan de duurzaamheid. Gerda Feunekes: “Deze groep is zeer prijsbewust; je ziet dan ook dat zij zich vaker zorgen maken over de prijs van gezond eten in de toekomst.”

Duurzame en gezonde voedselkeuzes blijken vaak samen te gaan, concludeert het Voedingscentrum. In sociale milieus waar men gezonder eet, is men ook vaker bezig met de duurzame kant van voedsel en het tegengaan van voedselverspilling.  

Per provincie wordt anders gedacht over eten

Niet alleen tussen sociale milieus, maar ook tussen regio’s bestaan er duidelijke verschillen. Zo zijn Gelderlanders vaker vegetariër: 11% tegenover het landelijk gemiddelde van 3%. In Overijssel (2%) gooit men kliekjes minder vaak weg dan gemiddeld in Nederland (11%). En in Noord-Holland zijn inwoners vaker (28%) bereid om in de toekomst vlees af en toe te vervangen door zeewier dan in de rest van Nederland (18%).

Categorie:
Provincie:
Tag(s):