woensdag, 17. juni 2015 - 12:35 Update: 17-06-2015 13:24

'Inwonertal Amsterdam omhoog om de economie aan te jagen'

Inwonertal Amsterdam omhoog om de economie aan te jagen
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Nederlandse steden zijn te klein om de economie aan te jagen. Maar als het de stad Amsterdam lukt om haar inwonertal te verdubbelen dan kan Nederland misschien aanhaken bij de internationale concurrentie.

Dit laten twee hoogleraren grootstedelijke problematiek woensdag aan dagblad Trouw weten. Ze stellen dat een verdubbeling van het inwonerstal in Amsterdam ten koste gaat van andere steden, maar goed is voor Nederland als geheel.

De uitspraken van de hoogleraren passen bij de Agenda Stad die minister Plasterk nog voor de zomer naar de Tweede Kamer wil sturen. Plasterk liet in april al weten wat zijn plannen zijn met de steden: 'We moeten Nederland zien als één groot stedelijk netwerk. Als daarin goed wordt samengewerkt, kan zo'n netwerk de concurrentie met grote wereldsteden aan'.

Maar de hoogleraren Zef Hemel en Frank van Oort betwijfelen of zo'n stedelijke netwerk dezelfde functie kan vervullen als een echte grote stad. Zef Hemel denkt dat Plasterk er beter aan doet om in te zetten op de groei van Amsterdam tot een wereldstad met 2 miljoen inwoners,  twee keer zo veel als nu. Hemel: 'Gebeurt dat niet, dan komt heel Nederland op het tweede plan terecht.'

Provincie: