woensdag, 17. juni 2015 - 13:49 Update: 17-06-2015 17:41

Jeugd inhaleert lachgas uit patronen slagroomspuit

Jongeren high door lachgas uit patronen voor slagroomspuit
Foto: Archief EHF
Rotterdam

Jongeren in Rotterdam hebben het lachgas ontdekt dat in de patronen zit voor slagroomspuiten. Ze laten het lachgas in een ballon lopen en inhaleren zo steeds een hoeveelheid waardoor ze een high gevoel krijgen. Dit meldt Metro woensdag.

Gedragsdeskundige Kees van Overveld zegt tegenover de krant bang te zijn dat de volgende stap voor deze jongeren het gebruik van softdrugs is.

Tijdens een surveillance door een Rotterdamse wijk, die Overveld samen met twee agenten hield, kwamen ze diverse lege patronen tegen die op de grond lagen en waren weggegooid door de jongeren nadat ze deze hadden gebruikt. 

‘De wijkagenten signaleren steeds vaker slagroompatronen. Het gaat om kinderen vanaf elf jaar en ouder die ze gebruiken voor het lachgas dat erin zit, aldus Overveld tegenover de krant. 

Effecten lachgas

De effecten van lachgas zijn dat ze zorgen voor een verdovende werking, artsen gebruiken het voor narcose, en het zorgt voor een kortdurende roes. Hierbij treedt een sterk, maar kortdurend gevoel van euforie op. Ook wordt tijdens het gebruik van lachgas de werkelijkheid in beeld en geluid vervormt. Het effect treedt al snel op na inademing en houdt een aantal minuten aan. 

Risico’s lachgas

Het gebruik van alcohol en drugs, dus ook lachgas, is nooit zonder risico’s. Door continue wetenschappelijk onderzoek, is steeds meer bekend over de schadelijke effecten van alcohol en drugs(gebruik).