woensdag, 17. juni 2015 - 14:39 Update: 17-06-2015 22:57

'BTW-verhoging dolksteek in rug voor duizenden ondernemers'

MKB-Nederland:'BTW-verhoging is dolksteek in rug ondernemers'
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

Het voornemen van het kabinet om het lage btw-tarief te schrappen voor alles behalve de eerste levensbehoeften komt op veel kritiek te staan. Ook MKB-Nederland reageert woensdag verbijsterd.

'Het is een dolksteek in de rug voor die vele duizenden ondernemers die de crisis hebben overleefd en nu net weer een beetje overeind krabbelen. Absoluut onaanvaardbaar', zegt voorzitter van MKB-Nederland Michaël van Straalen woensdag.

Van Straalen waarschuwt dat het optrekken van het lage btw-tarief naar 21 procent vele duizenden banen gaat kosten. De sectoren die nu onder het lage tarief vallen zijn arbeidsintensief. Het gaat om kappers, schoen- en fietsenmakers, de recreatiesector, tuinbouw (sierteelt), dagbladen en boeken en de schilders- en stukadoorsbranche. 

Gastvrij Nederland heeft eerder al becijferd dat een btw-verhoging alleen al in de sectoren toerisme, recreatie, horeca en vrije tijd op korte termijn tot een verlies van 55.000 banen zal leiden. In de bloemenbranche, zo blijkt uit onderzoek, betekent de maatregel dat de consument een kwart minder zal uitgeven. Dat kost een derde van de medewerkers in deze branche hun baan. 

Categorie:
Provincie:
Tag(s):