woensdag, 17. juni 2015 - 17:57 Update: 17-06-2015 18:16

Zwitsers onderzoeken nieuw bewijs omkoping WK's 2018 en 2022

Zwitsers onderzoeken nieuw bewijs omkoping WK's 2018 en 2022
Foto: Fifa
Zurich/Zwitserland

(Elfvoetbal/BlikopNieuws) Zwitserland volhardt haar strijd tegen de corruptieschandalen binnen de FIFA. De autoriteiten zijn op nieuw bewijs gestuit in de zaak tegen de Wereldvoetbalbond.

Verdachte banktransacties

Dat meldde de Zwitserse openbare aanklager Michael Lauber woensdagochtend tijdens een persconferentie. Zo worden er onder meer 53 nieuwe verdachte banktransacties rondom de FIFA onderzocht. Die komen bovenop de 104 transacties die tot dusver reeds ontdekt waren. Daarmee komt het totaal aan verdachte betalingen dus op 157.

De Zwitsers hebben ongeveer 9 terabyte aan data in beslag genomen in verband met het fraudeonderzoek. Ter vergelijking, dat staat gelijk aan zo'n 700 miljoen Word-documenten van een A4'tje. Desondanks vreest de Zwitserse openbaar aanklager dat er data verloren is gegaan, zei hij woensdag.

Los van FBI

Onderzocht wordt de mogelijke corruptie van officials van de FIFA bij de dubieuze toewijzing van de WK's van 2018 aan Rusland en 2022 aan Qatar. Zoals bekend is die op 2 december 2010 gepaard gegaan met het betalen van miljoenen aan smeergeld. Het onderzoek staat los van het Amerikaanse onderzoek naar een omkoopschandaal rond de FIFA. De Zwitserse autoriteiten hebben reeds een karrenvracht aan bewijs verzameld. Daar zitten ook meldingen van Zwitserse banken bij, die verdachte activiteiten rapporteerden.

Inmiddels is een begin gemaakt met het verhoren van tien mensen voor informatie. De openbaar aanklager sluit niet uit dat ook FIFA-voorzitter Sepp Blatter wordt gehoord. "De zaak is groot en complex", verklaarde Lauber, die niet kon aangeven wanneer er meer nieuws over de zaak te melden valt.

 

Categorie:
Tag(s):