donderdag, 18. juni 2015 - 8:09 Update: 18-06-2015 23:39

'Nog zeven Nederlanders in ziekenhuis na busongeluk in de Algarve'

busongeval
Foto: RTP
Portimao/Portugal

Bij een busongeluk in Portugal zijn zeker drie Nederlanders om het leven gekomen. 26 anderen raakten gewond. Onder hen zijn een aantal zwaargewonden.

Er liggen nog zeven Nederlanders in het ziekenhuis. Drie van hen zijn er slecht aan toe, zo melden het ministerie van Buitenlandse Zaken en alarmcentrale SOS International. De gewonden van het busongeval in Portugal liggen verspreid over ziekenhuizen in de Algarve, onder meer in Faro en in Portimão. 

Het ongeluk gebeurde rond 00.20 uur Nederlandse tijd op de snelweg A22 in het zuiden van Portugal. De bus was vanaf de luchthaven Faro richting Portimao om mensen naar hun hotels te brengen. De bus raakte van de weg en stortte in een klein ravijn. 

Volgens een woordvoerster van TUI zaten er 34 Nederlanders in de bus: 28 hadden hun reis geboekt bij Arke en 6 bij Holland International. Zij waren net geland met Arkefly vlucht OR697 op de luchthaven van Faro. TUI zegt dat 11 van de 26 gewonden het ziekenhuis inmiddels hebben verlaten. 

De politie is een onderzoek gestart naar de toedracht van het ongeval. Mogelijk is de chauffeur onwel geworden.

Speciaal telefoonnummer

De Nederlandse alarmcentrale SOS International stuurt een team naar Portugal. Ook is er een telefoonnummer geopend voor familieleden die informatie willen hebben over de slachtoffers: 0800-0990099.

Up-date: 

Inmiddels is duidelijk geworden dat twee van de drie dodelijke slachtoffers een man en een vrouw zijn. Van twee doden is de identiteit inmiddels vastgesteld. Het gaat om een 30-jarige vrouw en een 60-jarige man. De identiteit van het derde dodelijke slachtoffer is nog niet vastgesteld. Eén van hen is de moeder van een 3-jarige peuter die ook in de bus zat. Over het derde slachtoffer is nog niets bekend.

Naast de drie doden vielen er 26 gewonden, van wie drie er ernstig aan toe zijn. Elf anderen hebben het ziekenhuis inmiddels weer verlaten. Voor de slachtoffers die naar huis willen wordt zo snel mogelijk een vlucht geregeld. Een aantal familieleden van slachtoffers reist vandaag naar Portugal. Deze vlucht wordt gecoördineerd door SOS International. De Nederlandse ambassadeur in Portugal reist met twee medewerkers naar de plek waar de Nederlanders zijn opgevangen. Hij zal daar de slachtoffers waar kan gaan ondersteunen. 

Koenders: vreselijke busramp in Portugal

Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) is aangedaan door het busongeval in de Algarve in Portugal. ‘Dit is een vreselijke gebeurtenis en ik leef mee met de slachtoffers en nabestaanden van deze ramp’, laat de minister vanuit China weten.

De Nederlandse ambassadeur in Portugal is donderdagochtend samen met twee medewerkers vanuit Lissabon naar de Algarve gereisd. Het team gaat daar in nauw overleg met SOS International en de lokale autoriteiten de slachtoffers en nabestaanden ondersteunen. Ook wordt de ambassade in Lissabon versterkt vanuit Den Haag.

Tag(s):