donderdag, 18. juni 2015 - 9:32 Update: 18-06-2015 11:06

Bijna 60 miljoen mensen op de vlucht

vluchtelingen
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Den Haag

Uit een rapport van UNHCR blijkt dat de wereldwijde ontheemding als gevolg van oorlogen, conflicten en vervolging een recordhoogte heeft bereikt en dat de aantallen nog steeds snel blijven stijgen.

Global Trends, het jaarlijkse rapport van UNHCR, toont aan dat het aantal gedwongen ontheemden scherp is gestegen: 59.5 miljoen personen aan het einde van 2014 tegenover 51.2 miljoen een jaar eerder en 37.5 miljoen in 2005. De toename sinds 2013 is de hoogste ooit vastgelegd in een enkel jaar.

Oorlog in Syrië

De grote toename begon in 2011 met het uitbreken van de oorlog in Syrië. Syrië  werd als gevolg daarvan het land dat voor de grootste ontheemding verantwoordelijk is. In 2014 werden per dag ongeveer 42.500 mensen vluchteling, asielzoeker of ontheemd,  dat is een verviervouding in slechts vier jaar tijd. Wereldwijd, is één op de 122 mensen ofwel een vluchteling, ofwel ontheemd of asielzoeker. Zouden deze mensen onderdanen van een land zijn, dan zou dat land gelet op het bevolkingsaantal het 24e land ter wereld zijn.

'Tekort aan fondsen'

"Door een enorm tekort aan fondsen en een gapend gat in het wereldwijde systeem voor de bescherming van oorlogsslachtoffers, worden mensen die mededogen, hulp en een schuilplaats behoeven in de steek gelaten," zei Guterres. "In dit tijdperk van ongekende massale ontheemding, hebben we een ongekende humanitaire aanpak nodig. We moeten ons verplichten tot een hernieuwde wereldwijde inzet voor verdraagzaamheid en bescherming van mensen die op de vlucht zijn voor conflicten en vervolging."

Provincie:
Tag(s):