donderdag, 18. juni 2015 - 11:27 Update: 18-06-2015 12:41

Acht verzekeraars investeren in foute wapenhandel

foto van verzekeraar | fbf
Foto: fbf
Den Haag

Maar liefst acht van de tien grootste levensverzekeraars investeren in totaal 6,8 miljard euro in vijftien bedrijven die wapens en militaire goederen leveren aan onder meer dictaturen en corrupte landen, zoals Saoedi-Arabië, Nigeria en Bahrein.

Dit blijkt uit nieuw onderzoek van de Eerlijke Verzekeringswijzer naar verzekeraars die actief zijn op de Nederlandse markt.

Volgens het onderzoek blijken de acht verzekeraars geld te steken in bedrijven die bijvoorbeeld gevechtshelikopters, tanks, (cluster)bommen of radarsystemen leverden of nog gaan leveren aan Saoedi-Arabië. Dit land gebruikte onlangs nog verboden clustermunitie in Jemen en staat bekend om zijn belabberde mensenrechtensituatie. Verzekeraars zouden niet moeten investeren in dergelijke bedrijven, waaronder Lockheed Martin, BAE Systems en Airbus Group.

Bedreiging

Van de tien onderzochte verzekeraars deden alleen Achmea en ASR dit niet. De acht andere: Allianz (2,6 miljard), Legal & General (ruim 2 miljard), APG (984 miljoen), Aegon (805 miljoen), NN Group (235 miljoen), Generali (43 miljoen) en in mindere mate Delta Lloyd (18 miljoen) en SNS Reaal (3 miljoen) bleken wel financiële banden te hebben met bedrijven die in de onderzoeksperiode 2010-2014 wapens en wapensystemen leverden aan onder meer dictaturen en corrupte landen.

De Eerlijke Verzekeringswijzer roept de verzekeraars op om beleid op te stellen dat dit soort investeringen volledig uitsluit en dit ook actief in de praktijk te brengen.