donderdag, 18. juni 2015 - 21:04 Update: 18-06-2015 22:10

Maandag extra eurotop in Brussel na mislukken onderhandelingen

Maandag extra eurotop in Brussel na mislukken onderhandelingen
Foto: Min. van Financiën
Luxemburg

Omdat er donderdag het overleg over de Griekse schuldenkwestie in Luxemburg tussen de Eurogroep en Griekenland geen akkoord heeft opgeleverd en een oplossing voor de Griekse schuldencrisis geen stap dichterbij is gekomen, roept de EU-president Donald Tusk de staatshoofden en regeringsleiders van de eurozone maandagavond bijeen voor een uitzonderlijke eurotop. Het overleg tussen de leiders van de 19 eurolanden begint om 19.00 uur.

Na het twee uur durende overleg op donderdag zei Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem dat Griekenland te weinig vooruitgang heeft geboekt. Volgens Dijsselbloem is er nog geen overeenkomst in zicht. En de tijd dringt. Het is aan Griekenland om de komende dagen met nieuwe voorstellen te komen. Om aan zijn schuldverplichtingen te voldoen heeft Griekenland hulp van buitenaf nodig.Het land moet eind van de maand 1,6 miljard euro terugbetalen. Dit melden verschillende media donderdag.

Volgens Dijsselbloem wordt er alles aan gedaan om de Grieken binnen de eurozone te houden. Maar desondanks worden momenteel scenario's waarin Griekenland de euro verlaat serieus bestudeerd. Er moet serieuzer rekening worden gehouden met een Grexit, een uittreden van Griekenland uit de eurozone. Donderdag werd al bekend dat steeds meer Grieken geld van de banken opnemen, zo weet het Nederlands Dagblad.

Categorie:
Tag(s):