zaterdag, 20. juni 2015 - 15:15 Update: 20-06-2015 21:48

3 doden 35 gewonden bij aanslag op publiek

Doden en tientallen gewonden na expres inrijden op publiek
Foto: ark2grz @ark2grz
Oostenrijk/Graz

In de Oostenrijkse stad Graz zijn zaterdagmiddag drie doden gevallen en raakte nog eens 34 mensen gewond toen een man in een SUV met hoge snelheid inreed op winkelend publiek.

Nadat hij diverse mensen met zijn auto had verwond, stapte hij uit en stak met een mes nog eens in op enkele voorbijgangers, zo meldden diverse Oostenrijkse media. Van de 34 gewonden verkeren er zeven in kritieke toestand, aldus lokale media. 

De politie wist de man te overmeesteren. Volgens de Oostenrijkse krant Kronen Zeitung zou het gaan om 26-jarige Oostenrijker met een Bosnische achtergrond. Over zijn motief tast men op dit moment nog in het duister. Volgens de politie kampte hij met familieproblemen en leed hij aan psychoses.

Burgemeester zag het drama zich voltrekken

De ravage was groot, zo vertelt een ooggetuige. ''Overal lagen gewonde mensen''. De burgemeester van de stad zag met eigen ogen het leed voltrekken. Hij reed op dat moment met zijn brommer door de stad en zag in zijn achteruitkijkspiegel hoe het drama zich voltrok. Ook zag hij kort na het drama hoe veel mensen in paniek raakten.

Hulpdiensten waren in grote getale naar het incident toegesneld. De lokale autoriteiten hebben een crisiscentrum ingericht. De politie heeft enkele straten afgegrendeld.

Aanslag Apeldoorn

In Nederland heeft een gelijksoortige aanslag plaatsgevonden op 30 april 2009 toen in Apeldoorn een auto inreed op een optocht waar ook de koninklijke familie deel van uit maakte, met acht doden tot gevolg.

Toen reed een personenauto door dranghekken en een mensenmenigte heen, in de richting van een open bus waarmee de koninklijke familie op dat moment een rijtoer door Apeldoorn maakte. De aanslag kostte acht mensen het leven, onder wie de bestuurder van de auto, Karst Tates. De koninklijke familie, op wie volgens de eerst aanwezige officier van de Koninklijke Marechaussee de aanslag gericht was, bleef ongedeerd.

 

Categorie: