zaterdag, 20. juni 2015 - 19:50 Update: 22-06-2015 14:52

Straatdokters bezorgd over uitblijven medische zorg voor daklozen

40 Procent meer daklozen leven zonder zorgverzekering
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Rotterdam

Steeds meer daklozen lopen rond zonder zorgverzekering. Dat constateert de Nederlandse Straatdoktersgroep.

Steeds vaker komen onverzekerde patiënten op spreekuur bij deze artsen die zich inzetten voor de medische zorg aan dak- en thuislozen. Het gaat om mensen die onderzoek, behandeling of medicijnen nodig hebben, maar kunnen dit niet zelf kunnen betalen. Ziekenhuizen behandelen alleen bij een acute of levensbedreigende situaties.

Huisarts en straatdokter Marcel Slockers uit Rotterdam noemt de situatie schandalig. Sommige daklozen zitten maanden zonder medicatie. "Het niet kunnen krijgen van aids-medicatie, van insuline als suikerpatiënt. Het niet kunnen krijgen van psychosemedicatie waardoor je hoofd in het honderd loopt en je boos en kwaad in deze stad rondloopt en de stad onveilig maakt. Dat is een schandaal."

Ondanks dat elke Nederlander een zorgverzekeringsplicht heeft, neemt het aantal onverzekerde alleen maar toe. Was het vorig jaar nog 30 procent die onverzekerd in Rotterdam rondliepen, nu is het aantal gestegen naar 70 procent.

Structurele oplossing

De Inspectie voor de Gezondheidszorg zegt in Nieuwsuur de situatie zorgelijk te vinden. De straatdokters willen dat er een structurele oplossing komt. Ze willen de nodige zorg en medicatie meteen kunnen leveren en de administratieve afwikkeling daarna pas regelen, zonder dat ze financiële risico’s lopen. 

Categorie:
Provincie:
Tag(s):