maandag, 22. juni 2015 - 8:43 Update: 22-06-2015 11:42

Inspectie: 'Gebrekkige informatie gevaarlijke stoffen treinen levensgevaarlijk'

ILT: 'Vrachtbrieven van treinen met gevaarlijke stoffen kloppen niet altijd'
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Vervoerders van gevaarlijke stoffen over het spoor geven niet altijd volledige informatie over deze stoffen.

Dat kan bij een botsing, ontsporing of een brand zowel voor personeel als voor hulpdiensten leiden tot levensgevaarlijke situaties. Zo staan er vaak op rangeerterreinen treinen waarvan de inhoud of vervoerder niet bekend is. Dit schrijft het AD maandag op basis van informatie van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

ILT deed onderzoek naar het functioneren van IGS, een informatiesysteem dat speciaal voor het spoorvervoer is ontwikkeld. ILT in de krant: 'Hulpdiensten kunnen er niet van uitgaan dat de informatie die zij over treinen met gevaarlijke stoffen krijgen betrouwbaar en feitelijk juist is,'

De ILT controleerde vorig jaar 412 treinen en in 37 gevallen bleek er iets mis te zijn. Bij 14 gevallen daarvan ging het treinen die gevaarlijke stoffen vervoerden. De overtredingen variëren van onjuiste treinsamenstellingen tot het volledig ontbreken van informatie over treinen met gevaarlijke stoffen die op het spoor aanwezig waren.

Vier jaar geleden leiden onvolledig en onjuiste informatie tot een bijna-ramp op rangeerterrein de Kijfhoek bij Zwijndrecht. Die gebeurtenis was de aanleiding voor de invoering van IGS.