maandag, 22. juni 2015 - 11:46 Update: 22-06-2015 19:03

Groot onderzoek baarmoederhalskanker stilgelegd

Foto van VUmc Amsterdam | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Een groot wetenschappelijk onderzoek onder 30.000 vrouwen in de aanloop naar het nieuwe bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker, is stilgelegd. Dat bevestigen de onderzoekers en minister Schippers van Volksgezondheid (VVD) aan NRC Handelsblad.

Aanleiding is volgens de krant de verzwegen zakelijke belangen van hoogleraar pathologie Chris Meijer (VUmc). De Meijer zou zelf zakelijke belangen hebben in het bedrijf dat de zelftests zou gaan leveren. 

Vanaf april 2016 start een nieuw bevolkingsonderzoek dat is gebaseerd op een advies van de Gezondheidsraad in 2011. Dat advies leunt sterk op wetenschappelijk werk van Meijer. In een schriftelijke verklaring stellen de wetenschappers “de ontstane commotie” over hun onderzoek “te betreuren”.

VUmc laat in een reactie weten dat er een tijdelijke stopzetting van nieuwe uitnodigingen voor deelname is aan de IMPROVE-studie. De onderzoeksgroep van IMPROVE heeft dit besloten gezien recente publicaties in NRC. ''De bevindingen van de ombudsman wetenschappelijk integriteit van VUmc worden afgewacht''.

Pensionering

VUmc heeft geconstateerd dat prof. Meijer sinds 2010 geen melding heeft gemaakt van, of toestemming heeft gevraagd voor nevenwerkzaamheden. Prof. Meijer verkeerde volgens het VUmc in de veronderstelling dat hij dit, vanwege zijn pensionering in 2010, niet hoefde te melden. ''Hij is echter daarna parttime in dienst getreden, onder andere vanwege een ERC Advanced Grant. De belangen en activiteiten van prof. Meijer worden nu gedocumenteerd om alsnog voor goedkeuring aan het bestuur te worden voorgelegd''.

Vrouwen kunnen ook bij hun huisarts terecht

Vrouwen die dezer dagen een oproep krijgen voor het huidige bevolkingsonderzoek, kunnen nog steeds toestemming verlenen aldus het VUmc. ''U krijgt de zorg en aandacht, waarop u in dit onderzoek recht heeft''. Vrouwen die dat niet meer willen kunnen ook terecht bij hun huisarts.

Categorie:
Provincie: