maandag, 22. juni 2015 - 12:32 Update: 22-06-2015 19:09

'Fietsen is gezond en je leeft gemiddeld een half jaar langer'

fietsen
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Utrecht

Nederlanders leven door hun gewoonte om te fietsen gemiddeld een half jaar langer dan de niet-fietsende wereldbevolking. Ook voorkomt fietsen ongeveer elfduizend sterfgevallen per jaar in ons land.

Dit blijkt uit een studie van de Universiteit Utrecht. 

Een gemiddelde Nederlander zit zo’n 75 minuten per week op de fiets. Dat is goed voor ruim een kwart van het totaal aan alle ritjes die hij maakt. Dat onze Hollandse fietscultuur ons gezonder maakt, vermoedden we al, maar hoeveel gezonder was nooit bekend. Totdat Utrechtse onderzoekers Nederlandse fietsstatistieken combineerden met een vernieuwd rekeninstrument van de Werelgezondheidsorganisatie (WHO).

Een half jaar langer leven

Met deze rekentool konden  de Utrechtse onderzoekers, waaronder dr. Carlijn Kamphuis, inschatten hoeveel het Nederlandse sterftecijfer afneemt door het fietsgebruik. Kamphuis: “Door middel van enquêtes verzamelde het "Onderzoek Verplaatsingen in Nederland" gegevens over de mobiliteit van ongeveer vijftigduizend Nederlanders. Deze gegevens gebruikten we als input voor de WHO-tool. Zo konden we berekenen dat men gemiddeld door elk gefietst uur, ongeveer een uur langer leeft. Met 75 minuten fietsen per week kom je voor Nederlanders dan op ongeveer een half jaar langer leven uit. Daarnaast bleek het Nederlandse fietsgebruik zo’n elfduizend vroegtijdige sterfgevallen per jaar te schelen.”

Harde cijfers

“Dit is belangrijke informatie om beleidsmakers te overtuigen van het belang van fietsbevorderende maatregelen”, vertelt Kamphuis. “Met zulke harde cijfers is dat belang vanzelfsprekend. De enorme gezondheidswinst -en daar aan gerelateerde financiële baten- laten zien dat een investering in bijvoorbeeld betere fietspaden zich eenvoudig terugverdiend. En daarbij zijn andere voordelen van meer fietsen nog niet eens meegerekend, zoals betere luchtkwaliteit, verminderde verkeersdrukte en een verminderde ziektelast doordat mensen meer bewegen.”

Categorie:
Provincie:
Tag(s):