maandag, 22. juni 2015 - 14:24 Update: 22-06-2015 18:02

Nieuwe hiv-infecties nemen met 86% af met HIV-remmende PrEp-pil

GGD Amsterdam start proef met HIV-remmende pil
Foto: fbf
Amsterdam

De toepasbaarheid van Pre-Expositie Profylaxe (PrEP) voor hiv-preventie in Nederland wordt door de GGD Amsterdam in een proef onder homomannen en transgenders onderzocht. Dit meldt de GGD Amsterdam maandagmiddag.

PreP pil

'PrEP is een pil met hiv-remmers die een hiv-infectie kan voorkomen. De pil is bedoeld voor mensen die geen hiv hebben, maar die wel een verhoogd risico lopen om geïnfecteerd te raken', aldus de GGD Amsterdam.

Doel is om te onderzoeken hoeveel mannen PrEP willen gebruiken, hoe trouw de tabletten worden ingenomen, hoe het PrEP gebruik wordt ervaren en of het condoomgebruik verandert. 

Het is de eerste keer dat PrEP in Nederland wordt toegepast en wereldwijd de eerste keer dat deelnemers in een project de keuze krijgen tussen dagelijks PrEP of PrEP volgens een vaststaand schema voor en na seks zonder condoom. Uit recent internationaal onderzoek blijkt dat PrEP heel effectief is: nieuwe hiv-infecties nemen met 86% af.

Nieuwe aanpak hiv preventie

Het aantal hiv-infecties blijft de laatste jaren stabiel. Nederland telt jaarlijks ongeveer 1.100 nieuwe hiv-patiënten, waarvan 370 in Amsterdam. In 2013 werd 71% van alle nieuwe hiv-infecties vastgesteld bij homomannen. Deze groep, aangevuld met transgenders die ook een verhoogd risico hebben op het oplopen op een hiv-infectie, is daarom gekozen als doelgroep voor dit eerste onderzoeksproject.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):