dinsdag, 23. juni 2015 - 14:29 Update: 23-06-2015 14:42

Bescherm jezelf goed tegen de zon

Bescherm jezelf goed tegen de zon
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Zevenbergen

Nu de zomer officieel weer is aangebroken is het verstandig om eens goed na te denken hoe jezelf en je woning te beschermen tegen de gevaarlijke en warme zonnestralen.

Zonwering met stijl: het vouwgordijn

​Hieronder bespreken we een zeer decoratieve zonwering: het vouwgordijn, ook wel bekend als het Romeins gordijn ('Roman shades'). Deze vorm van raambehandeling gaat nu al enige eeuwen mee, in verschillende vormen. Het product heeft zijn esthetische kracht en effectiviteit dus al langer bewezen. Tijdens het laatste decennium werden bovendien tal van interessante vernieuwingen aangebracht.

Romeins gordijn

Het Romeins gordijn komt allicht niet echt van de Romeinen, zoals de naam laat vermoeden. Meer waarschijnlijk verscheen het voor het eerst in de Mediterrané, waar het nog steeds de meest voorkomende vorm van binnenzonwering is. Via de Romeinen kwam de uitvinding wel in Centraal en West-Europa terecht en wist ze zich zo ook verder over de wereld te verspreiden. 

Verschillende stijlen

Ondanks hun verschillende vormen hebben alle vouwgordijnen een soortgelijke werking. Zij worden op- of neergelaten via een trekkoord. Verschillende stoffen (waaronder ook doorzichtige varianten) maken vervolgens tal van toepassingen mogelijk en staan dit gordijn toe zich aan te passen aan elke context. Op basis van de vouwmethode kan het gordijn bovendien traditioneler of meer contemporain aanvoelen.
Dit grote bereik maakt van het Romeins gordijn een haast tijdloze raamdecoratie, die gemakkelijk modes en trends weerstaat. In tegenstelling tot bijvoorbeeld jaloezieën slagen vouwgordijnen er ook in een zekere zachtheid aan te brengen in de raambehandeling, zonder daarbij te moeten verliezen aan efficiëntie. Diverse snitten laten ook toe de zachtheid meer of minder 'stoer' te maken.

Moderne ontwikkelingen

De vouwgordijnen van vandaag hebben bovendien een antwoord op een aantal facetten die eertijds als storend werden ervaren, zoals de 'vouwhoop' die ontstaat bovenaan het raam bij het opvouwen. Dit wordt ondertussen opgelost zoals bij een rolgordijn. Ook het eerder slordige uitzicht van de achterkant van deze gordijnen werd in vele nieuwe modellen weggewerkt door de naden tussen vouwen te egaliseren. Zo werd tegelijk een aantal veiligheidsproblemen verholpen. Een overdaad aan ringen en koorden maakt nu immers plaats voor een cleane look, uiteraard zonder de typische uitstraling (vooraan) aan te tasten.

Zonwering aanschaffen

Wil je je huis van vouwgordijnen voorzien en deze zonwering aanschaffen? Neem dan eens een kijkje op zonwering.nl en laat je bijstaan door het vakkundige advies van deze Nederlandse specialisten.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):