woensdag, 24. juni 2015 - 9:50 Update: 24-06-2015 13:35

Beschikbaar inkomen huishoudens stijgt met 1,2 procent

CBS: Beschikbaar inkomen van huishoudens stijgt
Foto: Archief EHF
Den Haag

Het beschikbaar inkomen van huishoudens is in het eerste kwartaal van 2015 met 1,2 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Dit heeft het CBS woensdag bekendgemaakt.

Het beschikbaar inkomen stijgt nu ruim een jaar. Vooral loonstijgingen hebben in het eerste kwartaal sterk bijgedragen aan de groei. Ook zijn de besparingen verder gestegen.

Inkomens nemen toe door hogere cao-lonen

In het eerste kwartaal van 2015 is het reëel beschikbaar inkomen van huishoudens gestegen met 1,2 procent ten opzichte van een jaar eerder. Hiermee zet het inkomensherstel door: het was het vijfde achtereenvolgende kwartaal waarin het inkomen steeg.

De stijging in het eerste kwartaal werd voor een belangrijk deel veroorzaakt door een toename van het totaal aan ontvangen loon met 1,5 miljard euro. Dit kwam vooral door hogere cao-lonen. Naast de lonen stegen ook de sociale uitkeringen, in totaal met 850 miljoen euro. Dit kwam onder meer door een verdere stijging van het aantal pensioenuitkeringen.

Meer betaald aan belastingen en premies

De belastingen en sociale premies hadden een sterk negatief effect op het beschikbaar inkomen. Hieraan werd in het eerste kwartaal 1,6 miljard meer betaald dan een jaar eerder. De stijging werd voor een groot deel veroorzaakt door een toegenomen belasting op inkomen. Inflatie heeft in de regel ook een negatief effect op het reëel beschikbaar inkomen, maar omdat de inflatie op een laag niveau ligt, was dit effect maar klein.

Categorie:
Tag(s):