woensdag, 24. juni 2015 - 10:30 Update: 24-06-2015 10:33

Helft werkenden kiest geld boven vakantie

Helft werkenden kiest geld boven vakantie
Foto: fbf archief
Diemen

Het opnemen van vakantiedagen voor een paar weken zomerplezier is voor veel werkenden niet vanzelfsprekend meer. Bijna driekwart (72 procent) van hen besteedt het geld (ook) aan heel andere zaken. Zo geeft 57% aan een deel voor een verbouwing of renovatie te gebruiken. 43% besteedt een deel aan de zorg voor familieleden. Bovendien zou de helft van werkend Nederland graag zelf beslissen of vakantiedagen in tijd of geld worden uitgekeerd.

Het Randstad Werkmonitor onderzoek, gehouden door SSI onder 810 werkenden,  levert opvallende uitkomsten op aangaande vakantiedagen en vakantiegeld. Het onderzoek wijst uit dat werkend Nederland in het algemeen meer vrijheid wil als het over vakantiedagen en vakantiegeld gaat.

Eigen keuzes

Van de respondenten zegt 49 procent – vooral jongeren – de keuze te willen hebben tussen dagen opnemen of uitbetalen. Opvallend is dat een kwart (23 procent) het vakantiegeld het liefst per maand ziet uitgekeerd.

Ook ervaren veel werkenden (43 procent) de regels die werkgevers stellen aan de maximale lengte van de vakantie als beperkend. Circa 69 procent zou het liefst zelf de lengte van het vakantieverlof willen bepalen. Een derde van de werkenden (35 procent) zegt minimaal drie weken vakantie nodig te hebben om echt te ontspannen en los te komen van het werk.

Werken tijdens vakantie

Maar wordt het wel een echt ontspannen vakantie? Voor velen niet. Ruim een kwart van de werkenden (26 procent, vooral mannen) geeft aan dat de werkgever verwacht dat zij per telefoon en e-mail bereikbaar zijn tijdens de vakantie. Eén op de vijf werkenden (21 procent) voelt zich onder druk gezet tijdens de vakantie werkgerelateerde telefoontjes en e-mails te beantwoorden. Terwijl bijna een derde (31%) er bewust voor kiest om tijdens de vakantie werkgerelateerde kwesties te behandelen, omdat men betrokken wilt blijven. Sterker nog: vooral hoger opgeleide mannen zeggen in de vakantie (in mindere of meerdere mate) door te werken, om zo een achterstand in het werk te voorkomen. Het gaat om maar liefst een kwart (24 procent) van de werkenden die de verleiding niet wil of kan weerstaan.

Bram Bakker, psychiater: “Deze ontwikkeling baart mij zorgen. Vakantie en daadwerkelijk los komen van het werk zijn cruciaal om datzelfde werk vol te houden en leuk te blijven vinden. Het belang van rust wordt helaas nog steeds onderschat.”

 

Provincie:
Tag(s):