woensdag, 24. juni 2015 - 12:19 Update: 24-06-2015 19:29

De Boer betuigt spijt van uitspraak 'Labbekakken'

ANBO: “VNO/NCW voorzitter De Boer vliegt flink uit de bocht.”
Foto: fbf
Woerden

“De voorzitter van VNO/ NCW maakt het wel erg bont door drie kwart van diegenen die een uitkering in het kader van de bijstand hebben heel negatief te typeren,” reageert Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO.

“Hij merkt op dat ze aan het werk moeten. Daar kan niemand tegen zijn. Maar velen zijn de 50 gepasseerd, aan het einde van hun WW periode en slagen er niet in werk te vinden. Dat ís er gewoon te weinig!”

De ‘Labbezakken’ moeten aspergesteken? Een schoffering

Den Haan: “Het kan echt niet om simpelweg op te merken dat mensen, die vaak zijn weggesaneerd gedurende de crisis, maar asperges moeten gaan steken. Dat is kort door de bocht en eerlijk gezegd gewoon een schoffering. Vooral als je ze ook ‘labbezakken’ noemt. De Boer erkent dat het moeilijk is de afspraken in het kader van het Sociaal Akkoord over Wajongers uit te voeren. Er moet groei in de economie komen zodat er meer arbeidsplaatsen komen. Maar dat is óók nodig om senioren in de bijstand weer aan het werk te krijgen. Leven op minimum niveau is geen pretje. Je kan echt niet suggereren dat het merendeel niet bereid is de handen uit de mouwen te steken: voor een groot aantal mensen is dat geen vrije keuze.

Huiswerk

“Ook moet de Boer zijn huiswerk goed doen,” vervolgt Den Haan. “Eind 2014 zijn er 377.000 WWB uitkeringen en 438.000 WW-ers, maar ja als je het uitkeringsniveau van de WWB wilt verlagen komen die cijfers niet goed uit.”

Spijt

In een reactie laat de voorman van VNO/NCW De Boer weten spijt te hebben van zijn uitspraak. Volgens De Boer had hij het woord Labbekakken niet in die context moeten gebruiken. 

Provincie: