woensdag, 24. juni 2015 - 13:41 Update: 24-06-2015 22:21

Mantelzorgers lopen tegen veel problemen op om vakantie voor zichzelf te regelen

Vakantie nemen voor mantelzorgers niet vanzelfsprekend
Foto: Archief EHF
Bunnik

De afgelopen maanden hebben mantelzorgers moeten knokken om hun welverdiende vakantie zeker te stellen. Dit meldt Mezzo, de landelijke vereniging voor mantelzorgers woensdag.

Bij de zoektocht naar vervangende zorg stuiten zij op veel regelwerk, lange doorlooptijden en verwijzingen van het kastje naar de muur, zo blijkt uit de tweede trendrapportage van Mezzo over de gevolgen van de transitie voor mantelzorgers.

De zorg even kunnen overdragen. Dat is essentieel voor veel mantelzorgers: vanwege werk, een ziekenhuisbezoek en om even op adem te komen – bijvoorbeeld op vakantie. Toch is er op dit moment niet voldoende passende respijtzorg voor mantelzorgers die dat nodig hebben.

Drempel

De voorwaarden van gemeenten en zorgverzekeraars voor de toegang tot respijtzorg werpen een drempel op voor mantelzorgers. Daarnaast bieden verpleeghuizen minder logeerplekken aan, vanwege de kosten en het feit dat locaties moeten sluiten of samengaan. En het is moeilijker om de vervangende zorg die wel beschikbaar is, geregeld te krijgen.

Categorie:
Provincie: