donderdag, 25. juni 2015 - 13:32 Update: 25-06-2015 15:36

Nephuisarts voor drie jaar de cel in

Drie jaar cel voor man die zich als arts uitgaf
Foto: Archief EHF
Huissen

De rechtbank Gelderland heeft een 54-jarige man uit Huissen veroordeeld voor een celstraf van 3 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk met een proeftijd van vijf jaar.
De man heeft zich onterecht uitgegeven voor arts en cliënten medisch behandeld. Daarnaast beschikte de man over illegale medicijnen, die hij ook verkocht. Eén slachtoffer werd door hem foutief gediagnosticeerd en werd opgelicht voor medische behandelingen in China.

In zijn Medisch Center heeft hij bij meerdere cliënten de indruk gewekt een gediplomeerd arts te zijn. Dit deed hij onder andere door het voeren van de bedrijfsnaam ‘Medisch Center’, door de inrichting en aankleding van het bedrijf, door het dragen van een witte jas en het voeren van de titel ‘MD’ voor zichzelf. In zijn bedrijf heeft hij meerdere (grote) hoeveelheden geneesmiddelen voorhanden gehad, waarvoor in Nederland geen handelsvergunning gold. Een aantal van deze geneesmiddelen heeft hij vanuit België naar Nederland ingevoerd en heeft hij aan meerdere cliënten verstrekt.

Gezondheid in gevaar gebracht

De rechtbank vindt het handelen van de man  buitengewoon kwalijk en laakbaar. Een groot deel van zijn handelen is op grond van de wet voorbehouden aan medisch geschoolde specialisten. Mensen moeten er op kunnen vertrouwen dat zij worden geholpen door personen met kennis, kunde en de bevoegdheid om hen te helpen. De man  heeft dit vertrouwen ernstig geschaad. Hij heeft bovendien de gezondheid van enkele van zijn cliënten in gevaar gebracht en heeft een vrouw  een operatie laten ondergaan, die zij niet nodig had.

Geen medische handelingen 

Het geheel overziend is de rechtbank van oordeel dat een gevangenisstraf van  drie jaar passend en geboden is. Om herhaling te voorkomen zal de rechtbank hiervan één jaar voorwaardelijk opleggen, met een proeftijd van vijf jaar. Als bijzondere voorwaarde mag de man gedurende de proeftijd géén handelingen op het gebied van de individuele gezondheidszorg verrichten of laten verrichten.

Provincie: