donderdag, 25. juni 2015 - 19:23 Update: 25-06-2015 21:05

Facebook moet achterhalen wie seksfilmpje online zette

Chantal wint rechtszaak. Facebook moet gegevens prijsgeven.
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Facebook moet er alles aan doen om te achterhalen wie een seksfilmpje van de 21-jarige Chantal uit Werkendam online heeft gezet. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam donderdagmiddag bepaald. De vrouw had een kort geding aangespannen.

Mocht Facebook de gegevens niet meer hebben, dan moet het bedrijf een externe partij toegang geven tot zijn systemen, zodat  er een onafhankelijk onderzoek kan plaatsvinden. Dit melden meerdere media donderdag.

In januari van dit jaar verscheen het seksfilmpje van de vrouw en haar ex-vriend op het sociale netwerk en hierdoor veranderde Chantals leven volgens haar advocaat Thomas van Vugt in 'een hel'. De seksvideo, die verspreid was via een nepaccount, verdween op 10 februari van de Facebook-servers., maar was inmiddels heel  vaak gedownload en wordt nog steeds verspreid.

Toen Chantals ex-vriend liet weten dat hij het filmpje niet online had gezet, wilde Chantal van Facebook weten wie hiervoor dan wel verantwoordelijk was. Facebook verklaarde niets voor haar te kunnen doen, omdat de gegevens al in januari voorgoed van de servers waren gewist. Chantal en haar advocaat Van Vught trokken dit in twijfel. Van Vught spande een kort geding aan en vroeg de rechter Facebook te dwingen een externe partij onderzoek te laten doen. Hij denkt dat er nog gegevens te achterhalen zijn en de rechter is het daarmee eens.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):