donderdag, 25. juni 2015 - 23:38 Update: 26-06-2015 0:22

Topman energiebedrijf: 'Sluit alle kolencentrales in Nederland'

Topman energiebedrijf: 'Sluit alle kolencentrales in Nederland'
Foto: Archief EHF
Hilversum

Op een energiecongres heeft de bestuursvoorzitter van het Zeeuwse energiebedrjif Delta, Arnoud Kamerbeek, gezegd dat alle kolencentrales in Nederland dicht moeten.

Tenminste als Nederland een grote bijdrage wil leveren aan het oplossen van het klimaatprobleem. Dit schrijft de NOS donderdagavond. Kamerbeek tijdens het congres: 'We kunnen morgen alle kolencentrales sluiten zonder de elektriciteitsvoorziening in gevaar te brengen.'

Volgens Kamerbeek is het sluiten van de centrales de goedkoopste oplossing om de uitstoot van de broeikassen verminderen. De uitspraak van Kamerbeek is een reactie op de Urgenda-zaak van woensdag. De rechter liet gisteren weten dat de Staat de uitstoot van CO2 voor 2020 met 25 procent moet verminderen. 

Maar terwijl Delta zijn kolencentrale sluit, zijn er elders kolencentrales bijgekomen. Zo draait sinds een jaar de gloednieuwe centrale van RWE/Essent in de Eemshaven . En Eon en GDF Suez hebben hebben net centrales laten bouwen op de Maasvlakte. 

Stroom opwekken met kolen is namelijk een stuk goedkoper dan bij andere brandstoffen. Mede daardoor valt de energierekening dit jaar twintig procent lager uit. 

Provincie: