vrijdag, 26. juni 2015 - 14:54 Update: 26-06-2015 22:33

Giro d'Italia 2016 start in Apeldoorn

Start Giro d'Italia 2016 'definitief' in Apeldoorn
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Apeldoorn

De Giro d’Italia 2016 start definitief in Gelderland. Dat heeft organisator RCS Sports vrijdag officieel kenbaar gemaakt tijdens een persconferentie in Milaan.

De provincie Gelderland en de gemeenten Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen hebben gezamenlijk het top wielerevenement naar Nederland gehaald. Gemeenten die de Giro Gelderland tijdens de etappes aan zal doen zijn Berkelland, Groesbeek, Renkum, Rheden, Tiel en West Maas en Waal.

De Giro d’Italia zal Gelderland aandoen in het Hemelvaartweekend, 6, 7 en 8 mei 2016. De ploegenpresentatie en eerste etappe vinden plaats in Apeldoorn. De dag erna start de Giro d’Italia in Arnhem en finisht via Renkum, Tiel, West Maas en Waal en Groesbeek in Nijmegen. De laatste en derde dag wordt er gestart in Nijmegen en gefinisht in Arnhem. Doorkomstgemeenten zijn dan Berkelland en Rheden.

Trots en gezamenlijk

Gedeputeerde Jan Markink en de wethouders Nathan Stukker (Apeldoorn), Gerrie Elfrink (Arnhem) en Ben van Hees (Nijmegen) zijn blij dat de overheden gezamenlijk een prachtig sportevenement mogelijk gaan maken. 'Ik ben trots de Giro d’Italia volgend jaar in Gelderland te ontvangen. Het geeft mij de kans om aan heel de wereld te laten zien hoe mooi en divers Gelderland is. We gaan er samen een geslaagd en succesvol evenement van maken. Ik heet de ‘doorkomstgemeenten’ van harte welkom bij de Giro Gelderland,' aldus gedeputeerde Sport Jan Markink. 

Ook Cees Priem van Libéma Profcycling, licentiehouder van de Giro d’Italia in de Benelux en mede verantwoordelijk voor het realiseren van deze unieke start in Gelderland, is blij de Big Start 2016 in Gelderland te organiseren.

Impuls voor de economie

Met 800 miljoen kijkers in 175 landen is de Giro d’Italia één van de grootste sportevenementen van de wereld. De start van de Giro d’Italia betekent voor Gelderland een flinke economische impuls. Een evenement als dit levert bezoekers, bestedingen en bekendheid op. 

Financiering over de helft 

Uit de start van eerdere grote wielerrondes in Nederland is gebleken dat er ook op lange termijn gunstige effecten zijn voor de economie, werkgelegenheid en naamsbekendheid. Dit blijkt ook uit onderzoek van de HAN. De organisatie zegt financieel op de goede koers te liggen. Meer dan de helft van de benodigde 11 miljoen euro zijn reeds binnen. Voor de overige 5 miljoen euro maakt de provincie zich geen zorgen.

Categorie:
Provincie: