vrijdag, 26. juni 2015 - 15:48 Update: 26-06-2015 22:34

Patiënt met verdenking op Ebola opgenomen in UMCG

Ambulancezorg noordwest Nederland goed voorbereid op Ebola-patiënten
Foto: Ambulance Amsterdam
Groningen

Vrijdag, 26 juni, is in het UMCG in Groningen een patiënt opgenomen met een verdenking op Ebola. De patiënt is opgenomen op een speciale verpleegafdeling die gereed is gemaakt voor de opvang van patiënten met (verdenking op) Ebola en andere virale infectieziekten.

Het gaat om een man uit Zwolle die onlangs op vakantie is geweest in zijn geboorteland Guinee, zo meldt de NOS. Hij heeft sinds maandag flinke koorts. Om uit te sluiten dat de patiënt is besmet met Ebola worden er specifieke testen uitgevoerd in het UMCG en in de referentielaboratoria in het Erasmus MC en in Hamburg. Naar verwachting zijn de uitslagen hiervan zaterdagavond 27 juni bekend.

De medische staf en verpleging van het UMCG zijn voorbereid op en getraind voor de opvang van patiënten met (verdenking op) Ebola. Tijdens de verpleging van deze patiënt is er voor andere patiënten, bezoekers en medewerkers geen risico op besmetting.

Het UMCG is samen met het Erasmus MC en het LUMC aangewezen als centrum voor de opvang van patienten met (verdenking op) Ebola. In het afgelopen jaar zijn medewerkers hiertoe getraind en zijn er op de afdeling bouwkundige en isolerende maatregelen getroffen. 

In opdracht van het RIVM wordt de patiënt in het Groningse ziekenhuis onderzocht.

RIVM

Een woordvoerder van het RIVM laat tegenover Blikopnieuws weten dat het gaat om een patiënt die in Nederland naar zijn huisarts is gegaan met bepaalde klachten nadat hij was teruggekomen uit een risicogebied. De huisarts heeft de patiënt doorverwezen naar het UMCG. Volgens de woordvoerder gaat het om de zestigste patiënt die met verdenking van Ebolaverschijnselen in Nederland wordt onderzocht. 

Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):