zaterdag, 27. juni 2015 - 10:02 Update: 27-06-2015 12:55

Koning Willem-Alexander bij 11e Nederlandse Veteranendag Den Haag

11e Nederlandse Veteranendag van start
Foto: Archief EHF
Den Haag

Eerbetoon aan veteranen in bijzijn van Koning Willem-Alexander, minister-president Rutte, minister Hennis Plasschaert, Ellen ten Damme, Anita Meyer, Anneke Grönloh, Dennis Kroon, Pierre Bokma en Bastiaan Everdink

Vandaag wordt in aanwezigheid van Z.M. Koning Willem-Alexander, minister-president Rutte en minister Hennis Plasschaert in Den Haag de elfde editie van de Nederlandse Veteranendag gevierd. Den Haag is het toneel van een gevarieerd en feestelijk programma voor veteranen en publiek. Dit jaar is er extra aandacht voor twee onderdelen: de eerste Veteranendag Tekenwedstrijd voor basisscholieren en de missie Libanon die dertig jaar geleden werd beëindigd.

Ceremonie Ridderzaal

Veteranendag dag wordt geopend met een ceremonie in de Ridderzaal in aanwezigheid van de koning, de minister van Defensie en 400 genodigden. De minister-president houdt een toespraak. Daarnaast treden onder anderen zangeres Ellen ten Damme en opera-zanger en Irak-veteraan Bastiaan Everink op. Ook acteur Pierre Bokma levert een bijdrage aan het programma. Speciale gast tijdens het programma zijn de winnaar van de eerste Veteranendag Tekenwedstrijd Jill (11 jaar) en veteraan Henk van Straten (97 jaar) uit Venray. Aanvang ceremonie Ridderzaal 10.20 uur.

Medaille-uitreiking Binnenhof

De Ridderzaalceremonie wordt gevolgd door een medaille-uitreiking in het bijzijn van de koning op het Binnenhof. Vijftien Unifil-veteranen krijgen daar het Draaginsigne Nobelprijs VN-militairen uitgereikt voor hun inzet in Libanon. Dit draaginsigne is recent ingesteld en komt toe aan alle Unifillers. Daarnaast krijgen 80 recent van missie teruggekeerde veteranen medailles uitgereikt door onder meer de minister-president en de minister van Defensie. De koning krijgt het eerste exemplaar aangeboden van een boekje met de mooiste inzendingen van de Tekenwedstrijd Veteranendag. Aanvang medaille-uitreiking 11.30 uur.

Defilé en vliegshow

Aan het begin van de middag neemt de Koning onder toeziend oog van duizenden toeschouwers het nationaal defilé af waarin ruim 5000 veteranen meelopen, vergezeld door muziekfanfares en (historische) militaire voertuigen. Voor het eerst rijdt dit jaar een Boxer mee, het nieuwe geavanceerde pantserwielvoertuig van de Landmacht. Verder lopen 30 mariniers met hun sloep mee. Ze vragen aandacht voor de Dutch Marines Rowing Challenge, een sponsorroeitocht van Rotterdam naar Londen ter ere van het 350-jarig bestaan van het Korps Mariniers. Tijdens het defilé vliegt een aantal (historische) vliegtuigen over. Start defilé en vliegshow 13.15 uur.

Programma Malieveld

Gedurende de hele dag zijn er feestelijkheden, optredens en activiteiten op het Malieveld. Deze zijn voor iedereen toegankelijk. Er is een Activity Parc met onder meer klimtoren en hindernisbaan, een informatiemarkt, een tentoonstelling van (historische) militaire voertuigen en een tentoonstelling van kindertekeningen. Omdat de Libanon-missie 30 jaar geleden eindigde, is er midden op het Malieveld een grote Unifil-expo met voertuigen en ander materieel. In de middag zijn er optredens van onder meer Anneke Grönloh, Anita Meyer en Dennis Kroon. Dennis is Bosnie-, Irak- en Afghanistanveteraan. Hij deed dit seizoen mee met The Voice of Holland, waar hij een staande ovatie kreeg toen hij vertelde over zijn veteraanschap. Programma Malieveld 9.30-17.30 uur.

Provincie: