zaterdag, 27. juni 2015 - 16:47 Update: 28-06-2015 9:44

'Nieuwe Baarnsche School haalde in 1951 Joodse kinderen weg uit klas prinsesjes'

Nieuwe Baarnsche School hield in 1951 Joodse kinderen weg bij prinsesjes
Foto: Archief EHF
Baarn

In 1951 zijn op de Nieuwe Baarnsche School bewust Joodse leerlingen overgeplaatst naar een parallelklas toen bleek dat de prinsesjes Margriet en Irene bij de Joodse leerlingen in de klas zouden komen.

De Joodse kinderen werden bewust bij de prinsesjes uit de klas gehaald. Dit schrijft het Nieuw Israëlisch Weekblad op basis van onderzoek van historicus Bart Wallet. Wallet is als onderzoekscoördinator verbonden aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

De ouders van de Joodse kinderen waren verontwaardigd over de gang van zaken. Zij zouden het Koninklijk Huis hebben benaderd. In een reactie liet koningin Juliana aan de ouders weten dat zij niet antisemitisch was en dat de Oranjes dat ook nooit zouden worden. Volgens de toenmalige koningin moest het initiatief voor de overplaatsing van de Joodse kinderen worden gezocht in 'zekere Baarnse kringen'.

Koningin Juliana was dus wel op de hoogte van de overplaatsing van de Joodse leerlingen, maar heeft dat niet tegengehouden. Wallet: 'Het Hof wist ervan, maar wilde zich er kennelijk niet in mengen.' De zaak belandde uiteindelijk in de doofpot. De Joodse gemeenschap was in die tijd heel bang om conflicten te krijgen en ook bang dat ze weer te maken zouden krijgen met een nieuwe golf van antisemitisme.

Provincie: