zaterdag, 27. juni 2015 - 18:38 Update: 28-06-2015 15:51

97.000 bezoekers bij 11e editie Nederlandse Veteranendag Den Haag

11e Nederlandse Veteranendag trekt 97.000 bezoekers
Foto: Archief EHF
Den Haag

De elfde editie van Nederlandse Veteranendag heeft 97.000 bezoekers naar de Haagse binnenstad en het Malieveld getrokken. Tijdens het ochtendprogramma in de Ridderzaal traden zangeres Ellen ten Damme en operazanger en Irak-veteraan Bastiaan Everink op voor de koning, de minister-president, de minister van Defensie en 400 genodigden. Premier Rutte sprak van Veteranendag als ‘een dag van ‘samen’, van tradities doorgeven, van erkenning en herkenning.’

Op het Binnenhof werden in aanwezigheid van koning Willem-Alexander tientallen veteranen gedecoreerd. Vijftien Libanon-veteranen kregen er de onlangs ingestelde Draaginsigne Nobelprijs VN-militairen uitgereikt. De koning ontving uit handen van winnares Jill (11 jaar) een boekje met de mooiste inzendingen van de Scholieren Tekenwedstrijd Veteranendag. Aan het jaarlijkse nationale defilé deden ruim 5000 personen mee. Zowel in het defilé als op het Malieveld was speciale aandacht voor de Unifil-missie, die dertig jaar geleden eindigde.

Tekenwedstrijd Veteranendag

Het Nationaal Comité Veteranendag ontving dit jaar bijna duizend tekeningen van basisscholen uit het hele land. Na een gastles van een veteraan, maakten basisschoolleerlingen tekeningen over veteranen, vrijheid, democratie, oorlog en vrede. Uit alle inzendingen is de tekening ‘Welkom thuis papa’ van Jill (11) uit Venray gekozen als mooiste tekening. Zij was samen met haar klas en ‘hun’ veteraan Henk van Straten (97 jaar) vandaag VIP-gast op Veteranendag.

Premier Rutte stond in zijn toespraak in de Ridderzaal stil bij de Scholieren Tekenwedstrijd:

‘Dames en heren, is er een mooier plaatje denkbaar op Veteranendag? Jong en oud samen, in het gedeelde besef dat werken aan vrede en veiligheid per definitie werk in uitvoering is. Een land dat zijn veteranen vandaag omarmt, de rode loper uitrolt en hardop zegt: dank jullie wel.’

Aansluitend aan het programma in de Ridderzaal is een selectie van alle ingezonden tekeningen door de Limburgse schoolklas van Jill in boekvorm aan Z.M. Koning Willem-Alexander overhandigd op het Binnenhof.

Unifil: Draaginsigne Nobelprijs VN-militairen

De missie Libanon (UNIFIL) kreeg dit jaar extra aandacht omdat de missie dertig jaar geleden werd beëindigd (25 februari 1979 – 6 november 1985). Meer dan 9000 Nederlandse blauwhelmen werden daar ingezet, negen van hen kwamen om het leven. Unifil richtte midden op het Malieveld een grote expo in en liep vooraan in het defilé in het deel Landmacht. Een kleine delegatie van vijftien Unifil-veteranen kreeg het nieuwe Draaginsigne Nobelprijs VN-militairen uitgereikt. Dit draaginsigne is recent ingesteld door Minister Plasschaert en komt toe aan alle Unifillers.

 

 

 

Provincie:
Tag(s):