zaterdag, 27. juni 2015 - 20:14 Update: 28-06-2015 10:25

Griekenland loopt weg uit onderhandelingen en wil eerst referendum

Griekenland stapt uit de onderhandelingen en wil eerst een referendum
Foto: Min. van Financiën
Brussel

Nu het overleg met de Grieken is stukgelopen, houden de ministers van Financiën van de eurolanden (Eurogroep) een korte vergadering over hoe het nu verder moet. Want als er niets gebeurt verloopt per 1 juli het miljardenprogramma van de eurolanden, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor het land dat zo diep in de financiële problemen zit.

De ministers van financiën van de eurolanden wilden zaterdag het overleg niet verlengen, nadat de Griekse regering onverwacht een referendum aankondigde over het reddingspakket en tegelijkertijd een negatief stemadvies aan het volk gaf. Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem verwijt de Griekse regering daarom dat deze de deur heeft dichtgegooid.

Maar in een persconferentie na de Eurogroep-vergadering zei de Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, dat Griekenland het voortel gewoon niet kon accepteren. Varoufakis: 'De voorstellen boden geen enkele hoop voor een goede toekomst of ademruimte voor de Grieken. Dat zou geen enkel land accepteren. Zeker Duitsland niet. Verder merkten we in de laatste maanden dat in de onderhandelingen nooit een verbeterd voorstel onze kant opkwam .

Maar Griekenland kon het voorstel van de schuldeisers ook niet zo maar afwijzen en wil daarom een referendum. Volgens Varoufakis zal een Grieks 'ja' tegen de Europese voorstellen betekenen dat de regering voor een akkoord zal tekenen. Vannacht beslist het parlement in Griekenland of het referendum er ook komt.

Categorie: