zondag, 28. juni 2015 - 15:56 Update: 29-06-2015 14:15

Hitteplan dinsdag in werking, tropische temperaturen tot 35 graden

Nationale Hitteplan mogelijk aankomende week van kracht
Foto: Archief EHF
Bilthoven

Aankomende week krijgt Nederland te maken met fors hogere zomerse temperaturen. Dit wordt veroorzaakt door een hete luchtstroom uit Afrika die de komende dagen via Spanje en Frankrijk naar Nederland komt', meldde MeteoGroup zondag.

'De verwachting is dat vanaf woensdag in Nederland een periode van minstens vier dagen met tropische temperaturen boven de 30 graden optreedt waarbij het op zaterdag, tijdens de start van de Tour de France in Utrecht, snikheet is met 35 graden', aldus MeteoGroup. 

Nationale Hitteplan

Het Nationaal Hitteplan wordt actief als er een periode van aanhoudende hitte verwacht wordt van vier of meer dagen met temperaturen van meer dan 27 graden. Aanhoudend warm weer vormt een gezondheidsrisico voor bepaalde groepen mensen. 

Met name ouderen, mensen in zorghuizen, chronisch zieken en mensen met overgewicht zijn risicogroepen. Het KNMI en RIVM roepen dan op tot extra maatregelen voor deze risicogroepen. 

Het Nationaal Hitteplan heeft als doel organisaties er tijdig op te attenderen dat een periode van aanhoudend warm weer wordt verwacht. Dat zijn onder andere GGD’en, brancheorganisaties en het Nederlandse Rode Kruis. Zij waarschuwen vervolgens hun achterban en regionale contacten, die via het Nationaal Hitteplan maatregelen aangereikt krijgen waarmee de gevolgen van de aanhoudende hitte kunnen worden beperkt.

Provincie: