zondag, 28. juni 2015 - 20:16 Update: 28-06-2015 20:17

Politie bekeurt 33 'TT-bestuurders' voor restalcohol

Politie bekeurt 33 'TT-bestuurders' voor restalcohol
Foto: Archief EHF
Assen

Zondagochtend heeft de politie op vier locaties rond Witten en Assen automobilisten gecontroleerd. 'Automobilisten en motorrijders die vanaf de campings vertrokken, moesten blazen voor restalcohol', meldt de politie zondag.

Daarnaast controleerde de politie ook zaterdagmiddag- en avond en zondag het verkeer op de afvoerwegen van het TT Circuit en Assen.

Restalcohol

​Op vier locaties rond Witten en Assen werden 3500 automobilisten gecontroleerd op alcohol. Drieëndertig bestuurders bleken nog te veel onder invloed en kregen een bekeuring. Twee bestuurders konden hun rijbewijs inleveren, vanwege te veel restalcohol. Eén van deze twee bestuurders blies 705 ugls oftewel 1,5 promille. Dat is drie keer de toegestane hoeveelheid alcohol.

De politie houdt ieder jaar alcoholcontroles tijdens de TT-week. Het aantal bestuurders dat daarbij op de bon gaat, neemt gelukkig af. Dat geldt niet voor het aantal mensen dat de ochtend na de TT onder invloed van restalcohol achter het stuur stapt. Restalcohol is de hoeveel alcohol die nog in het bloed zit nadat iemand een tijd niet heeft gedronken, bijvoorbeeld na een nacht slapen.

Dat komt doordat alcohol tijd nodig heeft om te worden afgebroken. Hoe meer alcohol iemand heeft gedronken, hoe langer het duurt. Gemiddeld doet een lever 1 tot 1,5 uur over het afbreken van een standaardglas alcohol. Bij 8 glazen is dat dus 8 tot 12 uur, na het laatste glas. Wie ’s avonds flink drinkt, moet er dus rekening mee houden dat hij de volgende dag niet te vroeg op pad gaat.

Provincie:
Blik op 112: