maandag, 29. juni 2015 - 12:42 Update: 29-06-2015 14:41

Amsterdam gaat te strenge boetes uitkeringsfraude terugbetalen

Gemeente Amsterdam betaalt te hoge boetes voor uitkeringsfraude terug
Foto: Archief EHF
Amsterdam

De gemeente Amsterdam gaat alle boetebesluiten die te maken hebben met uitkeringsfraude uit 2013 en 2014 herzien.

Dit vanwege het feit dat deze boetes gebaseerd zijn op de veel te strenge Fraudewet. Dit schrijft de Amsterdamse zender AT5 maandag. Door de in 2013 ingevoerde Fraudewet moesten fraudeurs harder worden aangepakt, zodat voorzieningen terechtkomen bij mensen die ze het hardst nodig hebben.

Maar na scherpe kritiek van de Nationale Ombudsman en enkele Kamerleden en een rechterlijk uitspraak paste het kabinet de wet eind vorig jaar aan. Er moest bij overtredingen meer gelet gaan worden op de ernst van de overtreding, de omstandigheden en op het feit of er expres was gefraudeerd of dat er gewoon een vergissing was gemaakt, zo schrijft de omroep.

Hierdoor moesten oude boetebesluiten die nog openstonden en waartegen bezwaar was gemaakt opnieuw bekeken worden. Maar de gemeente heeft nu ook besloten de hoge boetes die al betaald waren weer te gaan bekijken. Amsterdammers die een onterecht hoge boete hebben gekregen en betaald, krijgen dat bedrag terug. In totaal herziet de gemeente in de komende tijd 467 boetebesluiten.

 

Provincie: