maandag, 29. juni 2015 - 16:01 Update: 29-06-2015 17:56

Bondscoach Guus Hiddink stopt bij Oranje

Guus Hiddink per direct weg als bondscoach Oranje
Foto: Archief EHF
Zeist

(Elfvoetbal/BlikopNieuws) Guus Hiddink is geen bondscoach meer van het Nederlands elftal.

De 68-jarige Achterhoeker en de KNVB hebben hun dienstverband beëindigd.

Dat meldt De Telegraaf. Volgens de wakkere ochtendkrant zijn beide partijen onbereikbaar voor commentaar. Hiddink is nu een jaar bondscoach. Na het WK van 2014 nam de keuzeheer het stokje over van Louis van Gaal, die de bronzen medaille veroverde in Brazilië.

Nederlaag na nederlaag

Hiddink begon op 4 september met een 2-0 nederlaag in en tegen Italië. Vervolgens werd ook het eerste EK-kwalificatieduel tegen Tsjechië knullig verloren (2-1). Na afloop legde de bondscoach de oorzaak van de nederlaag bij de onervarenheid van zijn spelers. Zo ging Daryl Janmaat in de extra tijd groots in de fout.

In oktober werd Kazachstan uiterst moeizaam met 3-1 verslagen. De ruzie tussen Klaas-Jan Huntelaar en Robin van Persie vormde na afloop van het duel in de Amsterdam ArenA echter het grootste discussiepunt. Daarna ging Oranje met 2-0 onderuit op IJsland. Hiddink gaf hierop aan dat hij bij Oranje zou vertrekken als in november ook de EK-kwalificatiewedstrijd met Letland werd verloren.

Ongemotiveerd

Vier dagen voor het treffen met de Letten verloor Nederland een oefeninterland met Mexico met in de ArenA met 3-2. Letland bleek echter geen probleem. De Letten werden met 6-0 geklopt. In maart speelde Oranje in eigen huis echter moeizaam met 1-1 gelijk tegen Turkije. Na een oefenzege op een ongemotiveerd Spanje (2-0) en een pijnlijke nederlaag tegen de Verenigde Staten (4-3) stond de uitwedstrijd met Letland op het programma.

Oranje moest die wedstrijd zien te winnen om kans te houden op het EK in Frankrijk. Het werd zeventien dagen geleden met hangen en wurgen 2-0. Na het treffen in Riga meldde Hiddink dat hij overwoog een stap terug te doen en de hoofdverantwoordelijkheid bij zijn assistent Danny Blind te leggen.

Dat zou aanvankelijk pas na het EK van 2016 gebeuren. De voormalig trainer van onder andere PSV en Real Madrid en bondscoach van Zuid-Korea, Rusland en Turkije wilde wel verbonden blijven met Oranje, zo vertelde hij. Dat zit er nu dus niet meer in. Vandaag (maandag) of morgen (dinsdag) zal de KNVB het nieuws officieel bekend maken.

Categorie:
Provincie: