maandag, 29. juni 2015 - 17:39 Update: 29-06-2015 17:48

Kort geding om politieactie tijdens Tour de France in Rotterdam

Kort geding om politieactie tijdens Tour de France in Rotterdam
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Rotterdam

Minister Van der Steur en burgemeester Aboutaleb van Rotterdam spannen een kort geding aan tegen de politiebonden om de CAO-actie tijdens de Tour de France op zondag 5 juli een halt te kunnen toeroepen. Dit meldt de politievakbond ACP maandagmiddag.

'Dat hebben zij vandaag aangegeven, nadat de bonden in een gesprek tussen de partijen lieten weten de actie niet af te blazen. Zodra bekend is wanneer het kort geding plaatsvindt, informeren de bonden hun leden daarover', stelt de ACP.

De politiebonden ontvingen eind vorige week een sommatiebrief van de minister van Veiligheid en Justitie en de burgemeester van Rotterdam. Daarin roepen zij de bonden op om de aangekondigde actie - de verkeerscontrole van de reclamekaravaan van de Tour de France op de Erasmusbrug in Rotterdam - te annuleren. 

In het gesprek dat maandag 29 juni volgde op de brief, gaven de politiebonden nogmaals duidelijk uitleg over de actie. Zij benadrukten dat de politiemensen die zullen deelnemen aan de actie inzetbaar blijven voor calamiteiten. Dat de openbare veiligheid voorop staat en niet in het geding komt. 

En dat de verkeerscontrole de wielerwedstrijd niet belemmert, maar leidt tot een vertraging van de start van de etappe op zondag 5 juli. Het gesprek gaf de bonden geen enkele aanleiding gehoor te geven aan de oproep om de actie af te blazen.

De bonden en politiemensen voeren al vijftien weken actie, waaronder het zo min mogelijk uitschrijven van bekeuringen en twee protestmanifestaties in Den Haag. Dat heeft er niet toe geleid dat de minister in beweging is gekomen. Minister Van der Steur geeft daarmee het signaal aan collega’s af dat steviger acties nodig zijn om tot een rechtvaardige CAO voor politiemensen te komen. 

'Politiemensen zetten zich elke dag in voor een samenleving waarin iedereen zich veilig voelt. Daar moet een fatsoenlijke CAO tegenover staan. Deze mag niet nog langer uitblijven. De bal ligt bij de minister', aldus de ACP.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: