dinsdag, 30. juni 2015 - 10:41 Update: 30-06-2015 19:03

Nationaal Hitteplan in werking

foto van zon weer | fbf
Foto: fbf
Uithoorn

Vanaf vandaag treedt het Nationaal Hitteplan in werking. De komende dagen blijft het tropisch warm.

Vandaag wordt in het zuiden en zuidoosten van het land een maximumtemperatuur verwacht van boven de 27 graden. Woensdag wordt het op veel plaatsen tropisch warm met maxima die uiteenlopen van 27 graden op de Wadden tot 33 graden in het zuiden.

Dit wordt veroorzaakt door een hete luchtstroom uit Afrika die de komende dagen via Spanje en Frankrijk naar Nederland komt'.

Nationale Hitteplan

Het Nationaal Hitteplan wordt actief als er een periode van aanhoudende hitte verwacht wordt van vier of meer dagen met temperaturen van meer dan 27 graden. Aanhoudend warm weer vormt een gezondheidsrisico voor bepaalde groepen mensen. 

Met name ouderen, mensen in zorghuizen, chronisch zieken en mensen met overgewicht zijn risicogroepen. Het KNMI en RIVM roepen dan op tot extra maatregelen voor deze risicogroepen. 

Het Nationaal Hitteplan heeft als doel organisaties er tijdig op te attenderen dat een periode van aanhoudend warm weer wordt verwacht. Dat zijn onder andere GGD’en, brancheorganisaties en het Nederlandse Rode Kruis. Zij waarschuwen vervolgens hun achterban en regionale contacten, die via het Nationaal Hitteplan maatregelen aangereikt krijgen waarmee de gevolgen van de aanhoudende hitte kunnen worden beperkt.

Categorie:
Provincie: