dinsdag, 30. juni 2015 - 11:17

Werkonderbreking ambulances provincie Utrecht

foto van ambulance | fbf
Foto: fbf
Utrecht

Woensdag houden ambulancemedewerkers in de provincie Utrecht van 12.00 tot 14.00 uur een werkonderbreking. Na zes weken in het hele land stiptheidsacties te hebben gevoerd voor een fatsoenlijke loonsverhoging, zijn de acties opgeschaald.

De provincie Utrecht, met ruim 1,2 miljoen inwoners, is na Rotterdam-Rijnmond, de tweede regio waar een werkonderbreking plaatsvindt. Ongeveer 100 ambulancemedewerkers komen samen op de ambulancepost in Bilthoven. Alleen in spoedsituaties, bij 112-gevallen, rukken de medewerkers uit. Dat betekent dat al het geplande vervoer en patiëntenvervoer waar geen sprake is van acute medische zorg, vertraagt.

De actievoerders willen dat de werkgever, Ambulancezorg Nederland (AZN), snel goede cao-afspraken maakt met vakbonden FNV en CNV over verbetering van de werkomstandigheden, de werkdruk en de koopkracht. Alle ambulancemedewerkers houden zich al zes weken strikt aan hun werktijden: ze voeren geen overwerk meer uit, werken geen extra diensten meer en nemen hun afgesproken pauze.

Uitzendkrachten ingehuurd

“De AZN heeft gedurende deze periode heel veel dure uitzendkrachten ingehuurd”, aldus Fred Seifert, bestuurder FNV Zorg & Welzijn. “De verontwaardiging onder de ambulancemedewerkers is hierdoor alleen maar gegroeid. Vorige week werd ook bekend dat bij diverse ambulancediensten externe managers meer dan de Balkenendenorm verdienen. Kennelijk heeft de AZN wel geld over voor de inhuur van dure externe krachten, maar niet voor een loonsverhoging van het eigen personeel.”

Provincie:
Blik op 112: