dinsdag, 30. juni 2015 - 11:23 Update: 01-07-2015 21:09

16 aanhoudingen bij ongeregeldheden in Den Haag

Statement burgemeester Den Haag naar aanleiding van demonstratie
Foto: Gemeente Den Haag
Den Haag

De spontaan aangekondigde demonstratie van maandagavond 29 juni, liep uit op ernstige ongeregeldheden. De politie hield daarbij 16 verdachten aan.

Maandagavond omstreeks 20.00 uur startte een betoging in de Haagse Schilderswijk naar aanleiding van het overlijden van een 42-jarige bezoeker uit Aruba zondagavond 28 juni. Via Facebook had een groep sympathisanten aangegeven voor Bureau De Heemstraat te demonstreren. Omstreeks 20.00 uur stond een groep van ruim 300 demonstranten voor het bureau. Op het moment dat de politie in het politiebureau in gesprek was met een vertegenwoordiging van de demonstranten, grepen andere demonstranten dit moment aan om agenten te belagen met stenen en vuurwerk.

Aanhoudingen

De Mobiele Eenheid van de politie moest worden ingezet om de rust in de wijk terug te brengen. Ook de paarden en de politiehelikopter werden ingezet. In de wijk lieten demonstranten een spoor van vernielingen na. In totaal hield de politie 16 verdachten aan. Het merendeel van de verdachten werd aangehouden voor openlijke geweldpleging. Een aantal verdachten zit nog vast voor verhoor. De politie maakte tijdens de demonstratie veel videobeelden, deze worden allemaal bekeken. Het openbaar ministerie en de politie sluiten meer aanhoudingen niet uit.

Gewond

Een politieruiter raakte lichtgewond bij de demonstratie. Zowel ruiter als paard maken het naar omstandigheden goed.

Aangifte

Bewoners en bedrijven die gedupeerd zijn door de vernielingen, worden opgeroepen daarvan aangifte te doen bij de politie.

Reactie burgemeester

Van Aartsen: “De politie heeft gisteravond begriphebbend voor de emotie en de boosheid alle ruimte gegeven voor deze demonstratie, daar heb ik ook opdracht toegegeven want ik begrijp dat mensen hun emotie willen laten zien. Maar als dat vervolgens uit de hand loopt en leidt tot vernielingen die niets meer met de dood van deze man te maken hebben, dan treedt de politie op. Geweld is natuurlijk nooit een oplossing. De politie kwam in actie toen agenten werden belaagd en er vernielingen werden aangericht in een wijk waar de bewoners helemaal niets met dit incident te maken hebben. Verder roep ik iedereen op om rustig te blijven, en gevoelens van onmacht en boosheid niet te laten ontaarden in vernielingen en geweld. Ik betreur dit geweld ten zeerste.”

Provincie:
Blik op 112: