dinsdag, 30. juni 2015 - 14:49

12 nieuwe Bushmasters voor Defensie

12 nieuwe Bushmasters voor Defensie
Foto: Defensie
Den Haag

Defensie heeft 12 nieuwe Bushmasters besteld. De voertuigen zijn een aanvulling op de 86 Bushmasters die in 2006 werden aangeschaft. De krijgsmacht krijgt een nieuwe versie met aanvullende bepantsering en van binnenuit bedienbare wapens.

De 12 Bushmasters zijn besteld met het oog op het omvormen van de gemechaniseerde brigade tot een gemotoriseerde lichte brigade. Defensie schaft in totaal 20 extra pantservoertuigen aan om de landmacht en de marine beter uit te rusten voor hun taken. Met de extra Bushmasters kunnen eenheden beter worden getraind voor missies en zijn meer eenheden inzetbaar met hetzelfde voertuigtype. De voertuigen komen naar verwachting in 2016.

Bewezen

De levering is versneld dankzij het bezoek van Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp aan Australië. De Australische landmacht had een order geplaatst voor Bushmasters en tijdens het bezoek van de CDS is afgesproken dat Nederland 12 exemplaren van die order kon overnemen.

De Bushmaster heeft zich bewezen tijdens de missies in Afghanistan en recent nog in Mali. Het is gebleken dat de militairen in de Nederlandse Bushmasters goed zijn beschermd tegen bijvoorbeeld bermbommen. Het voertuig heeft daarmee levens gered. De pantservoertuigen die destijds voor Afghanistan zijn aangekocht, hebben naar volle tevredenheid hun taken verricht. Daarop is besloten ze in stand te houden en nieuwe exemplaren aan te schaffen.

 

 

Provincie: