woensdag, 1. juli 2015 - 21:50

OM eist 7 jaar gevangenisstraf in grote drugszaak

OM eist 7 jaar gevangenisstraf in grote drugszaak
Foto: Archief EHF
Arnhem

De officier van justitie heeft vandaag voor de rechtbank in Arnhem 7 jaar gevangenisstraf geëist tegen een 38-jarige Arnhemmer. De man vormde volgens het Openbaar Ministerie Oost-Nederland samen met drie medeverdachten een criminele organisatie die zich op grote schaal schuldig maakte aan de productie en handel in synthetische drugs, hennep en cocaïne.

Medeverdachten

De officier van justitie eiste vorige week tegen twee medeverdachten van 25 en 27 jaar uit Arnhem 6 jaar gevangenisstraf. Tegen een 40-jarige man uit Zwaag eiste het OM 40 maanden gevangenisstraf.

Aanleiding

De politie was startte een onderzoek naar aanleiding van klachten over stankoverlast. In een woning in Arnhem-Zuid trof de politie in januari 2014 een laboratorium voor synthetische drugs aan. De verdachten zouden ook op drie andere locaties in Arnhem synthetische drugs geproduceerd hebben. In een loods achter een café in Arnhem bleek een hennepkwekerij te zijn. In een woning in Utrecht werden laboratorium-benodigdheden, bevuilde gasmaskers, vuurwapens en een grote hoeveelheid drugs aangetroffen.

Cocaïne

De synthetische drugs en hennepproducten werden onder andere verhandeld via de illegale website Silkroad, die inmiddels door de FBI uit de lucht is gehaald, en gingen de hele wereld over. De meeste drugs werden op afspraak verhandeld. Van de opbrengst van LSD werd in Zuid-Amerika cocaïne gekocht, die vervolgens in postpakketjes naar Nederland werd verzonden.

Deze verdachtengroep werkte professioneel en had drugshandel en -productie als core business’’, aldus de officier van justitie in haar requisitoir. De officier stond uitgebreid stil bij de omstandigheden waaronder de synthetische drugs werden geproduceerd. Er werden foto’s getoond om aan te tonen dat de verdachten het niet zo nauw namen met de hygiëne.

Ondermijning

Een ander aspect aan de drugsproductie- en handel is ondermijning; deze activiteiten werken corruptie en vermenging van boven- en onderwereld in de hand. De officier onderbouwde dit met drie voorbeelden uit het dossier. De verdachten hebben een aanzienlijke zwart geld stroom gecreëerd en in Spanje zou een politieagent omgekocht zijn om een nieuwe productielocatie mogelijk te maken. Eén van de verdachten kweekte hennep in een loods achter zijn horecagelegenheid.

Provincie:
Tag(s):