donderdag, 2. juli 2015 - 9:11 Update: 02-07-2015 21:47

Elf minderjarige arrestanten bij relschoppers Schilderswijk

Foto van mobiele eenheid busjes | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Opnieuw zijn bij ongeregeldheden in de Schilderswijk in Den Haag 61 relschoppers door de politie aangehouden. Volgens de burgemeester van Den Haag is het overgrote deel van de arrestanten minderjarig

De politie was in de wijk aanwezig, omdat zich de afgelopen twee avonden ongeregeldheden voordeden.

Toen relschoppers probeerden op woensdagavond het politiebureau in de De Heemstraat te bestormen, was de ME genoodzaakt om enkele charges uit te voeren. Er werd met vuurwerk en stenen naar de politie gegooid, er werden brandjes gesticht en vernielingen gepleegd. Naast de ruiten van winkels en een cultureel centrum werden ook enkele politievoertuigen vernield.

Aanhoudingen

Enkele honderden relschoppers waren betrokken bij de ongeregeldheden. De politie hield in totaal 34 onruststokers aan, waarvan 11 minderjarig. Een verdachte werd aangehouden omdat hij een brandstof over agenten gooide. Ze bleven ongedeerd.

Waarschuwingsschoten

Niet de ME - zoals in verschillende media wordt gesteld - maar reguliere agenten en bikers werden belaagd, terwijl zij toegang hielden op het Hobbemaplein. Zij werden dermate in het nauw gedreven dat zij genoodzaakt waren twee waarschuwingsschoten te lossen teneinde hun belagers op afstand te houden. Deze agenten zagen kans zichzelf in veiligheid te brengen en bleven daardoor ongedeerd. Nadat de ME een charge uitvoerde, keerde de rust terug.

Ondersteuning

De GHOR (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio) ondersteunde in de verzorging van agenten die tijdens deze warme nacht hun dienst vervulden. De brandweer bluste enkele branden, waaronder een autobrand in de Karel Roosstraat.

Provincie:
Blik op 112: