donderdag, 2. juli 2015 - 19:05 Update: 02-07-2015 20:58

Negentien jaar cel geëist tegen vader en zoon in moordzaak IJzendijke

Twee maal 19 jaar celstraf geëist in moordzaak IJzendijke
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Breda

Op 25 september 2013 werd een 24-jarige man uit Dordrecht in IJzendijke doodgeschoten. De drie verdachten en familieleden van elkaar stonden vandaag voor de rechter.

De officier eiste tegen de 52-jarige vader en 26-jarige zoon negentien jaar celstraf. Tegen de 49-jarige oom werd twee maanden gevangenisstraf geëist wegens bedreiging van een familielid. Volgens de officier is eerwraak een zeer aannemelijk motief voor de moord. Het slachtoffer dat getrouwd was met een andere vrouw, had een relatie met de dochter van de oudste verdachte terwijl zij al uitgehuwelijkt was aan haar neef. Zowel het slachtoffer als de drie verdachten werkten allen bij hetzelfde familiebedrijf gevestigd in Dordrecht. Ze waren in IJzendijke om werkzaamheden te verrichten aan de nieuwe N61.

n de ochtend van 25 september 2013 werd de politie gebeld door een man die vertelde dat hij zojuist iemand had neergeschoten op de Middenweg in IJzendijke. Daar aangekomen trof de politie alleen de beller aan met een wapen in zijn hand. Het slachtoffer lag in een plas bloed en was reeds overleden. De melder bleek een 52-jarige man uit Dordrecht te zijn.

Onderzoek

Gaandeweg het onderzoek kwam ook de nu 26-jarige zoon in beeld. O.a. getuigen verklaarden dat hij op de Middenweg in IJzendijke was ten tijde van de schietpartij. Hij werd op 27 november 2013 overgeleverd aan Nederland na zijn aanhouding in België. De vader en zoon zaten sinds hun aanhouding in voorarrest en hebben gedurende het onderzoek hun mond dicht gehouden en zwegen ook tijdens de rechtszitting.

Eisen

De officier: “Het motief voor deze moord is eeuwenoud en geworteld in sterke culturele tradities: overspel, eerschending, jaloezie en wraak. De daad is bovendien bijzonder bruut èn lafhartig geweest: het slachtoffer is vanaf korte afstand door zijn mond hoofd geschoten, en vervolgens nadat hij op de grond lag ‘afgemaakt’ met twee schoten aan de zijkant van zijn hoofd. Deze gruwelijkheid moet dan ook zeker doorklinken in de straf.

De nabestaanden en dan met name zijn vrouw en kinderen, maar ook de overige directe familieleden, worstelen nog dagelijks met het verlies van hun man en vader. Hoewel de reden van zijn dood voor hen heel pijnlijk moet zijn, heeft zijn dood vooral een grote leegte veroorzaakt in het gezin, een leegte die niet meer opgevuld kan worden. De onwaarheden en het stilzwijgen van verdachten maken dit alleen maar pijnlijker. Het betekent ook dat er geen spijtbetuiging is of zal komen van de verdachten, iets waar ook ten nadele van verdachte rekening mee moet worden gehouden.”

De vader en zoon hoorden negentien jaar tegen zich eisen voor moord. De vader verklaarde eerder dat hij ging praten met het slachtoffer, de man die een relatie met zijn dochter had, en dat hij plotseling zo boos werd dat hij hem neerschoot. Dat scenario werd volgens de officier ontkracht door het onderzoek. Het OM is ervan overtuigd zij de moord hebben voor besproken, gepland en uitgevoerd. Daarom eiste de officier tweemaal dezelfde gevangenisstraf.

De 49-jarige man werd op 10 maart 2014 aangehouden voor betrokkenheid bij de moord. Hij werd twee maanden later in vrijheid gesteld maar bleef verdachte in het onderzoek. Tijdens de rechtszaak hoorde hij twee maanden tegen zich eisen wegens bedreiging van een familielid. Het medeplegen van moord kon niet worden bewezen volgens de officier.

Rechtszaak

De inhoudelijke behandeling van deze zaak gaat verder op 3 juli. Morgen wordt ook bekend gemaakt wanneer de rechtbank Zeeland-West-Brabant uitspraak doet.

Provincie: