vrijdag, 3. juli 2015 - 9:20 Update: 03-07-2015 13:38

'Willem II verkocht nog meer duels'

Willem II nog dieper betrokken bij matchfixing
Foto: SXC
Den Bosch

(ELF-Voetbal/BlikopNieuws) Willem II zit nog dieper in de penarie. De spelers van de club zijn nog intensiever bij matchfixing betrokken, dan aanvankelijk werd gemeld. Dat blijkt uit nieuw onderzoeksmateriaal.

De Volkskrant opent daar vandaag mee. Niet alleen de verloren duels tegen Ajax en Feyenoord uit het seizoen 2009/2010 zijn gemanipuleerd, maar ook drie andere uitwedstrijden in dat seizoen: tegen FC Utrecht (1-0) Sparta (2-1) en NAC Breda (4-0) zijn verkocht, blijkt uit onderzoek van journalisten Willem Feenstra en Menno van Dongen. Hetzelfde geldt voor de bekerwedstrijd in 2008 tegen Roda JC.

Ibrahim Kargbo

De ochtendkrant baseert zich onder meer op e-mails tussen een matchfixer en voormalig Willem II-middenvelder Ibrahim Kargbo. Daaruit zou blijken dat al in 2008 is betaald om ervoor te zorgen dat het bekerduel tegen de Zuid-Limburgse club verloren zou gaan. Uiteindelijk dolf de ploeg uit Tilburg met 1-0 het onderspit.

Volgens De Volkskrant handelde Kargbo niet alleen, maar was hij onderdeel van het complot. Bij de manipulatie van de wedstrijden zou ook toenmalig aanvoerder Maikel Aerts betrokken zijn. De doelman ontkent in alle toonaarden iets met omkoping te maken te hebben.

In januari van dit jaar meldde de krant op basis van eigen onderzoek al dat de verloren uitduels tegen Ajax (4-0) en Feyenoord (1-0) waren gemanipuleerd. Matchfixers uit Singapore zouden de spelers samen tot 100.000 hebben betaald voor elke wedstrijd die ze manipuleerden. Kargbo gaf toen toe dat hij is benaderd door matchfixers, maar ontkende ooit geld te hebben aangenomen. Iets dat hij op zijn kinderen zwoer.

Uit selectie gezet

Twee van deze oud-spelers van Willem II zijn recentelijk in opspraak geraakt. Sergio Zijler werd in maart uit de selectie van het Roemeense Cluj gezet op verdenking van het gokken op voetbalwedstrijden. Verdediger Jens Janse is sinds deze week officieel verdachte in een grote Italiaanse matchfixingzaak. Hij zou in april met Serie B-club Ternana tegen betaling hebben verloren van Catania. Zijler en Janse zeggen onschuldig te zijn.

De KNVB zegt in een reactie dat de waarheid boven tafel moet komen. "De voetbalsupporters moeten erop kunnen vertrouwen dat wat ze zien echt is. Als dat niet het geval is geweest, moet ze dat ook eerlijk worden verteld", aldus de voetbalbond.

Categorie: