vrijdag, 3. juli 2015 - 11:51

Milieudefensie: Naast hitteplan ook smogplan nodig

Milieudefensie: Naast hitteplan ook smogplan nodig
Foto: foto ter illustratie
Amsterdam

Veel mensen die de laatste dagen last hebben van geïrriteerde slijmvliezen wijten dat aan de droge, warme lucht. Goede kans dat de eigenlijke oorzaak de extreme smog is die deze dagen in Nederland hangt. Op meerdere plekken in Nederland wordt de alarmdrempel voor smog overschreden. Om gezondheidsklachten te voorkomen vindt Milieudefensie het belangrijk dat mensen tijdens een periode met smog tijdig geïnformeerd en gewaarschuwd worden met een smogplan.

Smogplan

Om gezondheidsschade door smog te voorkomen is een smogplan nodig, volgens Milieudefensie. Hierin moeten allereerst maatregelen genomen worden om smog te voorkomen en de lucht het gehele jaar door gezonder te maken. Als toch smog ontstaat, moeten mensen eerder gewaarschuwd worden wat te doen. Voor dit moment is het voor iedereen beter om inspanning buitenshuis zo veel mogelijk te beperken. Voor de wielrenners van de tour is dat geen optie. Zij moeten zaterdag in zwaar vervuilde lucht  fietsen. Ook mensen die dit weekend gaan sporten of een van de vele muziekfestivals bezoeken zullen last hebben van de smog. 

De Kamer heeft vorig jaar al besloten om de smogwaarschuwing te verbeteren, maar dit plan is nog niet uitgevoerd. De Nederlandse overheid verzet zich tegen strenger Europees luchtkwaliteitsbeleid, dat smog in de toekomst kan voorkomen.
 

Categorie:
Provincie: