vrijdag, 3. juli 2015 - 12:25

FIOD houdt verdachte stelselmatige faillissementsfraude aan

FIOD houdt verdachte stelselmatige faillissementsfraude aan
Foto: Archief Richard Degenhart
Gouda

De FIOD heeft dinsdag een 63-jarige man uit Gouda aangehouden. Hij wordt verdacht van het plegen van stelselmatige faillissementsfraude, valsheid in geschrift en loonbelastingfraude van 2009 tot heden. Het nadeel wordt geschat op meer dan 2.000.000 euro. Hij wordt vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Den Haag.

De 63-jarige verdachte had tot 2009 een schildersbedrijf in Gouda en omstreken. Dat bedrijf zou niet goed hebben gelopen. De werkzaamhedenheden en boedel werden daarna overgenomen door een ander onderhoudsbedrijf van de verdachte, maar het personeel bleef achter. Het personeel werd vervolgens wel ingehuurd door het onderhoudsbedrijf, maar zij betaalden daarvoor stelselmatig te weinig aan het schildersbedrijf. Dat was niet voldoende om ook de loonbelasting te betalen. Het schildersbedrijf had verder geen inkomsten meer en ging dus failliet. Na het faillissement ging het personeel over naar een nieuwe rechtspersoon, waar de werkwijze weer hetzelfde was. Na het faillissement van die rechtspersoon gingen ze weer over naar de volgende, enzovoort.  Schuldeisers bleven met lege handen achter en slechts een gedeelte van de administratie werd verstrekt aan de curator. Hetzelfde deed de verdachte vermoedelijk met een horecabedrijf van hem na 2013. Hij leende personeel uit aan het restaurant van zijn dochter en schoonzoon, tegen een te lage prijs. Hierdoor konden ook de loonbelasting niet betaald worden. Ook dat bedrijf ging weer failliet. Schuldeisers bleven weer met lege handen achter.  
 
De 63-jarige man werd bij  de fraude vermoedelijk geholpen door twee 59-jarige mannen en de 47-jarige boekhouder. Allen komen uit Rotterdam en omgeving.  Zij zijn of worden gehoord door de FIOD. De FIOD doorzocht  een woning in Gouda, een vakantiewoning in Reeuwijk en twee bedrijfspanden in Gouda. Er is administratie in beslag genomen. Daarnaast is beslag gelegd op een boot, omdat misdaad niet mag lonen.

Provincie:
Tag(s):