vrijdag, 3. juli 2015 - 13:53 Update: 03-07-2015 16:48

Gijzelnemer acht uur journaal krijgt 15 maanden celstraf

NOS-gijzelnemer (20) krijgt 15 maanden celstraf opgelegd
Foto: Archief NOS
Lelystad/Hilversum

De 20-jarige man, die eind januari van dit jaar een gijzeling pleegde in de NOS-studio van het acht uur journaal, is vrijdag door de rechtbank Lelystad veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 15 voorwaardelijk. Dit heeft de rechtbank vrijdagmiddag bekendgemaakt.

'De rechtbank achtte de man schuldig aan gijzeling, bedreiging en het voorhanden hebben van een wapen op 29 januari dit jaar in een pand van de NOS. De man komt daarnaast onder toezicht van de reclassering en mag voorlopig niet meer op en in de buurt van het Mediapark in Hilversum komen', aldus de rechtbank

De rechtbank hield bij het opleggen van de straf slechts beperkt rekening met de grote media-aandacht die hem ten deel viel, omdat de man er zelf voor heeft gekozen om zijn boodschap in het acht uur journaal te willen verkondigen. 

De rechtbank woog wel ten voordele van de verdachte mee dat de beelden van zijn actie nadien vaak zijn uitgezonden, terwijl daarbij door met name de NOS de gebruikelijke maatregelen ter bescherming van de privacy van personen niet werden gehanteerd.

Aan de gegijzelde beveiliger moet de man 2567,71 euro schadevergoeding betalen. Aan de NOS moet hij 2626,22 euro betalen als schadevergoeding voor extra beveiligingskosten en rechtsbijstand.

Provincie:
Tag(s):