vrijdag, 3. juli 2015 - 15:20 Update: 03-07-2015 16:05

Amsterdamse politie pakt 's nachts Servisch bendelid drugsorganisatie op

Amsterdamse politie pakt 's nachts Servisch bendelid drugsorganisatie op
Foto: Archief EHF
Amsterdam

In de nacht van donderdag op vrijdag heeft de politie in Amsterdam om 03.00 uur de 44-jarige Darko T. gearresteerd. Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag.

'T. wordt ervan verdacht deel uit te maken van een Servische criminele organisatie die zich bezig houdt met grootschalige cocaïnehandel', aldus het OM..

De Servische justitie had voor zijn aanhouding een internationaal arrestatiebevel uitgegeven, waarin ook om zijn uitlevering wordt gevraagd. Al enige tijd waren er signalen dat T. zich mogelijk in Nederland zou schuilhouden.

Gecoördineerde actie

In een verzoek om rechtshulp van Servië aan het Nederlandse Openbaar Ministerie komt de voortvluchtige T. naar voren als bendelid van de beruchte drugsorganisatie van Darko Saric. Deze kon vorig jaar in een gecoördineerde actie van Servische, Argentijnse en Amerikaanse politie- en justitiediensten worden aangehouden, na de onderschepping van een partij cocaïne in Uruguay.

Drugszaken

T. verbleef in de jaren 2008 en 2009 in Italië, waar hij vermoedelijk betrokken was bij de grootschalige handel in cocaïne vanuit Zuid-Amerika naar West-Europa. Hij bezocht Argentinië, Brazilië en Uruguay voor drugszaken en zou de aankoop hebben voorbereid van 2171 kilo cocaïne die met een jacht naar West-Europa zou worden vervoerd. Dit transport werd onderschept en was de start van wat later bekend werd als operatie “Balkan Warrior”

T. bezit zowel de Montenegrijnse als de Nederlandse nationaliteit. Het Servische uitleveringsverzoek zal worden behandeld door de rechtbank Amsterdam.

Provincie:
Blik op 112: