vrijdag, 3. juli 2015 - 18:57 Update: 04-07-2015 9:37

Zestig zware vuurwapens gevonden in Amsterdamse liquidatieonderzoeken

Zestig vuurwapens gevonden in Amsterdamse liquidatieonderzoeken
Foto: Politie
Amsterdam

De politie heeft zestig - voornamelijk zware - vuurwapens, munitie, handgranaten en xtc-pillen gevonden in een loods in Brabant en woningen in Brabant en België.

De wapens en drugs werden eind mei aangetroffen nadat in onderzoeken naar de Amsterdamse liquidaties informatie hierover naar boven was gekomen.

Er werd meteen een onderzoek ingesteld dat leidde tot een forse wapenvondst in de loods. Niet veel later hield een arrestatieteam de 64-jarige gebruiker van de loods op straat aan. Er volgden zoekingen in woningen in Brabant en België. Alles bij elkaar werden zo'n zestig vuurwapens, waaronder automatische vuurwapens, revolvers, pistolen, geweren, geluiddempers en een pistoolmitrailleur met geluiddemper aangetroffen.

Daarnaast werden duizenden stuks munitie gevonden, onder andere van het type dat door een Kalasjnikov verschoten kan worden. Ook werden meerdere patroonmagazijnen onder andere voor het type Kalasjnikov, geluiddempers, handgranaten, schietpennen, stroomstootwapens en ploertendoders gevonden. Rechercheurs stuitten ook op een koffer en een grote doos vol xtc -pillen.

De wapenvondsten en de aanhouding die volgde, passen in de strategie van de Amsterdamse driehoek om mensen aan te pakken die extreem geweld of het bezit van aanvalswapens niet schuwen. Olivier Dutilh, chef Regionale Recherche van de politie Amsterdam: 'Het excessieve geweld dat criminelen gebruiken op de openbare weg en het toenemende wapenbezit baart ons al langere tijd zorgen. Onze strategie richt zich daarom niet alleen op het opsporen en vervolgen van verdachten, maar ook op het voorkomen en hinderen van de activiteiten van zware criminelen. Al een aantal keer dit jaar is dat gelukt en we zetten deze strategie onverminderd voort.'

Mensen die informatie hebben over het bezit of gebruik van vuurwapens wordt verzocht contact op te nemen met de politie via: 0900-8844. Dat kan ook via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000) of het Team Nationale Criminele Inlichtingen (079-3458999).

De politie en het openbaar ministerie zijn niet eerder met informatie over de aanhouding en wapen- en drugsvondst naar buiten getreden, omdat de verdachte in de volledige beperkingen zat.

Provincie: