vrijdag, 3. juli 2015 - 19:27 Update: 03-07-2015 20:05

'Onderzoek naar suikerziekte nauwelijks onafhankelijk'

'Onderzoek naar suikerziekte nauwelijks onafhankelijk'
Foto: SXC
Amsterdam

Het onderzoek naar suikerziekte is nauwelijks onafhankelijk te noemen. Het merendeel van de publicaties wordt geschreven door onderzoekers en auteurs die banden hebben met farmaceutische bedrijven.

Met die conclusie komt  het Academisch Medisch Centrum (AMC) in een donderdag verschenen studie in het Britse wetenschappelijke tijdschrift British Medical Journal (BMJ), zo melden meerdere media. De AMC-onderzoekers bestudeeerden bijna 3800 artikelen , die in de afgelopen 20 jaar zijn geschreven en kwamen tot de ontdekking dat slechts 6 procent van deze berichten volledig onafhankelijk waren.

AMC-internist Frits Holleman in de media: 'Het diabetesonderzoek kent weinig werkelijk onafhankelijk onderzoek en is veel te afhankelijk van een paar onderzoekers bij wie sprake is van serieuze belangenverstrengeling.' Uit het onderzoek bleek dat 110 auteurs verantwoordelijk zijn voor een derde van alle artikelen. 110 auteurs is nog geen één procent van het totale aanbod van auteurs.

Van deze groep is 44 procent in dienst van de farmaceutische industrie en 56 procent is werkzaam op de universiteit en werkt nauw samen met het bedrijfsleven. Holleman : 'Het is onmogelijk dat een klein groepje auteurs kritisch al deze onderzoeken kunnen schrijven. En als je grote bedragen van een firma ontvangt voor een onderzoek, is het heel moeilijk om te schrijven dat er niets van deugt.' Volgens Holleman worden negatieve kanten van een onderzoek vaak weggelaten.

 

Categorie:
Provincie: