zaterdag, 4. juli 2015 - 9:15 Update: 04-07-2015 15:52

RIVM stelt waarschuwing voor smog naar beneden bij

RIVM: ernstige smog vanwege warme weer
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Bilthoven

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft zaterdagmiddag de waarschuwing voor ernstige smog naar beneden bijgesteld naar matige smog. Dit meldt het RIVM zaterdagmiddag.

Er werden aanvankelijk zeer hoge ozonconcentraties verwacht voor grote delen van Nederland, zelfs de hoogste niveaus van de laatste 10 jaar maar het bleek achteraf toch mee te vallen. De waarschuwing matige smog geldt voor het oosten en zuidoosten van het land.  

De verwachte concentratie smog kan in delen van Nederland bij iedereen luchtwegklachten veroorzaken, niet alleen bij de risicogroepen. Mensen die voorzien dat zij hiervan last kunnen ondervinden, wordt geadviseerd om in de middag en vroege avond binnen te blijven en zware lichamelijke inspanning te vermijden.

Smog

Smog kan luchtwegklachten veroorzaken bij mensen met luchtwegaandoeningen, bij kinderen, ouderen en bij mensen die zich inspannen in de buitenlucht. In het zuidoosten van Nederland zullen de concentraties het hoogst zijn en kan iedereen hinder ondervinden.

Het advies luidt om extra aandacht te besteden aan kwetsbare groepen zoals ouderen, jonge kinderen en mensen met hartvaatziekten, luchtwegklachten en overgewicht.

Irritatie en luchtwegklachten

Naarmate de hoeveelheid ozon in de lucht en smog toeneemt, zullen meer mensen hinder ondervinden. Deze hinder is te merken aan irritatie van ogen, neus en keel, toename van luchtwegklachten zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en afname van de longfunctie. Bij klachten die niet meteen verklaarbaar zijn, wordt geadviseerd de huisarts of de regionale GGD te raadplegen.

Categorie:
Tag(s):