zaterdag, 4. juli 2015 - 12:38 Update: 04-07-2015 21:09

Eerste hittegolf van deze zomer een feit

Officieel een hittegolf in Nederland
Foto: Archief EHF
De Bilt

Nederland verkeert sinds zaterdagochtend officieel in een hittegolf. Dit heeft het KNMI zaterdag bekendgemaakt,.

Om 11.17 uur tikte het kwik in De Bilt de 30 graden Celsius aan en daarmee is het de 3e dag in een reeks van 5 aaneengesloten dagen waarbij  het kwik boven de 30 graden uitkwam en mogen we spreken van een hittegolf. De andere twee dagen behaalde de minimumvereiste temperatuur van 25 graden.

Klimaatverandering

Klimaatverandering heeft de kans op een hitteperiode zoals we die nu meemaken sterk vergroot. Dit blijkt uit een studie van een internationale groep klimaatwetenschappers van onder andere het KNMI. In de afgelopen eeuw is de kans op een hittegolf in de meeste gebieden verdubbeld, in sommige steden zelfs verviervoudigd.

De onderzoekers hebben waarnemingen en modelvoorspellingen voor plaatsen als De Bilt, Madrid en Zurich gebruikt om te bepalen hoe vaak een dergelijk fenomeen gemiddeld gesproken optrad aan het begin van de 20e eeuw, en dat vergeleken met de kans op dit moment. Daarvoor is een standaard definitie van een hittegolf gebruikt (de gemiddelde maximumtemperatuur over drie aaneengesloten dagen), om verschillen in lokale definities van hittegolven weg te nemen. 

Daaruit bleek dat voor De Bilt de huidige hitteperiode rond 1900 ongeveer eens per 30 jaar voorkwam. Tegenwoordig is de kans erop eens per 3 jaar. In Madrid was de huidige hittegolf uitzonderlijk in de jaren 20 van de vorige eeuw, nu kunnen we hem eens per 40 jaar verwachten. Ook in Zurich is de kans op de recordtemperaturen van deze week met een factor 5 toegenomen.

Provincie:
Tag(s):